Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Bankrekening openen

Zonder een eigen bankrekeningnummer kun je eenvoudigweg niet als consument. Je bent het min of meer verplicht omdat je vaste lasten betaald moeten worden via de bank. Denk hierbij aan je stroomrekening, je telefoonabonnement en wellicht je hypotheek. Al deze partijen zullen geld afschrijven van je rekening. Daar staat dan weer tegenover dat je je salaris ook op je rekening ontvangt. Wil je meer weten over bankrekeningnummers? We hebben er een speciale pagina over gemaakt (bankrekeningnummers).

Soorten bankrekeningen

Als we kort door de bocht gaan zijn er in principe twee soorten bankrekeningen. Zo hebben we de betaalrekening en de spaarrekening. Natuurlijk zijn er nog veel meer rekeningen, maar dit zijn dan vaak variaties op deze twee soorten. Zoals beide namen eigenlijk al verklappen; met een betaalrekening betaal je je rekeningen en hier laat je doorgaans ook je loon op storten. En een spaarrekening is om geld langer weg te zetten als je het niet gebruikt, met als voordeel dat je een hoge rente ontvangt. Doorgaans hebben bijna alle personen en bedrijven minimaal 1 betaal- en spaarrekening.

Nu een bankrekening openen

Het openen van een bankrekening is zeer eenvoudig en het kan zelfs online (via internet). Het maakt niet uit of het om een betaalrekening of een spaarrekening gaat. Banken zijn altijd blij met nieuwe klanten die geld bij hun komen wegzetten. En in ruil daarvoor proberen ze je te verleiden met hoge rentes. Houdt echter rekening met tijdelijke hoge rentes die na verloop van tijd lager worden. Kies dus bewust voor een goede bankrekening.

* Betaalrekening
* Spaarrekening

Het is dus een moeilijke kwestie; waar kun je het beste een bankrekening openen. Elke financiële instelling of bank heeft haar eigen service en mogelijkheden. Daarnaast worden er soms periodieke kosten in rekening gebracht voor het hebben van een eigen rekening. De (eventuele) kosten hiervan zijn ook overal anders. De kosten zijn vooral van toepassing op betaalrekeningen; een spaarrekening levert je doorgaans alleen maar geld op door de aantrekkelijke rente die je er op krijgt.

Kijk eerst dus eens rustig rond waar jij je bankrekening zou willen openen.