Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Bankrekeningnummers

Rekeningnummer gegevens

Bankrekeningnummers zijn nummers van een bankrekening waarbij iedere persoon/ bedrijf/ instelling zijn of haar eigen unieke nummer heeft. De bankrekeningnummers in Nederland bestaan uit 9 cijfers, met uitzondering van Gironummers (voorheen Postbank nummers, tegenwoordig overgenomen door de ING bank) die namelijk slechts 7 cijfers bevatten.

Rekeningnummers zijn niet zomaar willekeurig opgebouwd, een aantal gegevens staan vast:

* De eerste 2-5 cijfers geven de bank(-vestiging) aan
* Op al deze nummers kan een 11 proef worden gedaan.

De Bank(-vestiging)

Vanaf het moment dat bankrekeningnummers op de markt zijn verschenen is er doelbewust een keuze gemaakt om te kunnen achterhalen welk rekeningnummer aan welke bank toebehoort. De eerste 2 tot 5 cijfers (per bank verschillend), ook wel de ranges genoemd, geven aan dat een bepaald rekeningnummer bij een bepaalde bank ondergebracht is.

Het is een korte periode mogelijk geweest om rekeningnummers van een bank te verhuizen, hierdoor zijn er enkele bankrekeningnummers (gaat ongeveer om 1%) waarvan deze theorie niet meer klopt.

De Elf Proef

De elf proef is een formule waarbij alle bankrekeningnummers kunnen worden gecontroleerd of deze correct of incorrect zijn, het werkt als volgt:

Stel, u heeft het rekeningnummer 73.62.70.221.

Op dit nummer wordt de 11 proef uitgevoerd, de 9 cijfers worden vermenigvuldigd waarbij het eerste getal met 9 wordt vermenigvuldigd en dat aflopend tot het laatste getal dat met 1 wordt vermenigvuldigd.

De Elf Proef berekening

7 x 9
3 x 8
6 x 7
2 x 6
7 x 5
0 x 4
2 x 3
2 x 2
1 x 1
Wanneer deze uitkomsten allen bij elkaar worden opgeteld komt u op het getal: 187.

Vervolgens dient 187 door 11 (de elf proef) worden gedeeld, de uitkomst hiervan is 17. Dit zou een correct nummer kunnen zijn omdat er geen decimalen achter het getal staan. Wanneer er wel decimalen staan is het absoluut geen geldig bankrekeningnummer.

Op deze manier is het voor een bank dan ook eenvoudiger om bijvoorbeeld bij een acceptgiro te achterhalen of er niet per ongeluk 2 cijfers verwisseld zijn.

Het nieuwe bankrekeningnummer: IBAN

Ondanks dat het huidige stelsel dus goed werkt gaat er toch een hoop veranderen per 1 februari 2014. Dan gaan we namelijk met elkaar over op het nieuwe SEPA systeem, wat staat voor Single European Payment Area. In het eenvoudig Nederlands wil dit zeggen dat er één standaard betalingssysteem komt voor heel Europa. Vanaf 2014 gaan we dan ook betalen met een IBAN nummer in plaats van het reguliere rekeningnummer.

Omdat rekeningnummers over een bepaalde periode veranderd gaan worden naar SEPA Nummers (momenteel het IBAN Nummer) zal de opbouw hiervan nog meer gegevens zoals het land bevatten.

Wilt u weten welke rekeningnummers bij welke bank ondergebracht zijn? Gebruik dan de gratis IBAN generator van onze website.