Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel is een garantie die wordt afgegeven door de overheid. In Nederland garandeert de overheid dat spaargeld wat je bij een officiële Nederlandse bank onderbrengt tot 100.000 euro gegarandeerd is. Dit geldt in principe voor alle banken dus, of het nou om een traditionele of een internetbank gaat.

Voorheen, voor 1 januari 2007, was het zo dat onze regering tot 20.000 euro garandeerde. Vanaf toen is de nieuwe Wet op het financieel toezicht van kracht geworden en staat de overheid garant tot een ton aan spaargeld. Het is echter niet van toepassing op bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, dus mocht je spaartegoed hebben in de vorm van een kapitaalverzekering of pensioen bij een verzekeraar, dan geldt daar geen garantie voor. Het gaat dus puur om banksaldo. De reden voor het depositogarantiestelsel is het ontnemen van onrust onder de bevolking. Mocht een bank op het randje van een faillissement staan, dan zijn veel mensen geneigd om gauw hun geld weg te halen bij zo'n bank. Op die manier treedt het sneeuwbaleffect in werking en zal het faillissement nog sneller een feit zijn. Dat zal uiteindelijk meer nadelige gevolgen hebben voor zowel de bank zelf als haar klanten.

Soms kan het zo zijn dat bepaalde tegoeden niet onder de depositogarantieregeling vallen. In dat geval hebben we het vooral over achtergestelde deposito's. Dit zijn rekeningen met doorgaans een hoge rente doch veel meer risico voor de klant. Hier heb je dan als spaarder bewust voor gekozen.

De huidige regeling van het depositogarantiestelsel is tijdelijk, het is afwachten wat er in de toekomst mee gaat gebeuren. Het zou bijvoorbeeld weer kunnen worden verlaagd naar 20.000 euro. De regeling is aangepast in verband met de financiële crisis. Ook in België is een soort garantieregeling van kracht die wordt beheert door het Beschermingsfonds voor deposito's en financiële instrumenten