Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Leensom

Als u zich iets wilt aanschaffen waar u momenteel het geld nog niet voor beschikbaar hebt, bijvoorbeeld een auto, boot, een huis of zelfs een vakantie, kunt u beslissen om te gaan lenen. Het bedrag dat u nodig hebt en ook daadwerkelijk leent wordt de leensom genoemd.

De leensom is dan ook niets meer dan het bedrag wat u wilt lenen. Over uw lening betaalt u waarschijnlijk ook rente en eventuele extra kosten, maar deze vallen buiten de leensom en hebben hier ook verder niets mee van doen.

Als u een lening aangaat wordt er vaak in een officieel document beschreven wat de leensom is, wat de kosten zijn en hoeveel rente u betaalt. In het geval het om een huis gaat wordt de lening doorgaans hypotheek genoemd. Strikt genomen is dit echter onjuist, want de bank verstrekt u gewoon een lening maar krijgt in ruil daarvoor het recht van hypotheek op uw huis.

Maximale leensom berekenen

Natuurlijk kunt u niet oneindig veel geld lenen. Er zit altijd een maximum aan het bedrag dat een bank u zal lenen; de leensom is met name afhankelijk van uw inkomen. Heeft u een hoog en stabiel inkomen, dan is het mogelijk om veel geld te lenen. Bent u echter zelfstandig ondernemer of heeft u een sociale uitkering, dan wordt geld lenen ineens een heel stuk lastiger. De maximale leensom zal dan ook lager uitvallen; banken zullen hun risico altijd incalculeren.

Standaard wordt er bij een hypotheek of lening uitgegaan van een maximale leensom van circa 3 tot 5 jaar uw jaarinkomen. Is uw jaarsalaris bijvoorbeeld € 26.000 euro, dan is het theoretisch mogelijk om 3 tot 5 keer dat bedrag te lenen. Echter zijn er meer factoren die meespelen. Zo geldt er bij het lenen van geld voor een huis een regeling dat de maximale leensom van de hypotheek hoogstens 106% van de waarde van het huis mag zijn. Dit percentage zal door het huidige kabinet de komende jaren worden verlaagd.