Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Rente

Rente, een begrip wat iedereen waarschijnlijk bekend. Toch is er van alles over te vermelden, dit proberen we zo duidelijk mogelijk in dit artikel aan te geven.

De bekende rentevormen:
* Spaarrente/ creditrente
* Debetrente

Spaarrente, ook wel creditrente genoemd is een vergoeding van het bedrijf/ de persoon waaraan het geld geleend wordt. Wanneer u bijvoorbeeld een bepaald geldbedrag bij de bank op de spaarrekening plaatst zal de bank hiervoor een rentevergoeding geven.

Debetrente is eigenlijk het tegenovergestelde van de spaarrente. Hierbij wordt er geld van bijvoorbeeld de bank geleend waarvoor zij een vergoeding vragen. In de meeste gevallen zal deze rente hoger zijn dan de gemiddelde spaarrente. Dit omdat de financiële instelling natuurlijk ook winst dient te maken.

Overige kenmerken van rente:

* Meestal is de rente periodiek verschuldigd, dit houdt in deze bijvoorbeeld per maand of jaar wordt berekend.
* Rente wordt in veel gevallen bepaald door de interbancaire rente, hierbij gaat het erom tegen welke rentetarieven banken van elkaar kunnen lenen.
* Om rentepercentages te kunnen vergelijken dient uitgegaan te worden van de rente per jaar. Ook zijn er overal andere voorwaarden, houdt deze dus ook goed in de gaten!