Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Automatische incasso

Bij een automatische incasso wordt er door de rekeninghouder aan een organisatie een machtiging afgegeven om eenmalig of periodiek een afschrijving te doen.

Er kan op 2 manieren een machtiging worden afgegeven:

* Schriftelijk
* Telefonisch, hierbij is de voorwaarde dat de organisatie alleen eigen klanten mag benaderen of dat het verzoek van de klant zelf dient te komen. Om deze machtiging juridisch in orde te krijgen dient de gemachtigde binnen enkele dagen dit schriftelijk aan de rekeninghouder mede te delen.

Voordeel van de automatische incasso:

* Kostenbesparend, betalingen worden zonder omkijken uitgevoerd

Nadeel van de automatische incasso:

* Gevoelig voor fouten en fraude

De gemachtigden voor de automatische incasso hebben een contractuele verplichting met hun bank om een geldige machtiging te bezitten. De Nederlandse banken kunnen niet bijhouden welke machtigingen afgegeven zijn, daarom is het ook aan te raden voor de rekeninghouders dit zelf goed in de gaten te houden.

Wanneer er volgens de rekeninghouder ten onrechte een afschrijving heeft plaatsgevonden, kan deze binnen 30 dagen bij de eigen bank een verzoek doen om dit bedrag terug te laten boeken. Dit verzoek wordt storneren genoemd. De rekeninghouder heeft tevens ook de mogelijkheid om een preventieve blokkade toe te laten passen waardoor het opgegeven rekeningnummer niet meer van de rekeninghouder kan incasseren.

Automatische incasso stopzetten:
Op het moment dat u de machtiging in wilt laten trekken kunt u uw bank (of de website ervan) raadplegen. Deze hebben in de meeste gevallen een formulier waar u de gegevens dient in te vullen, waarna de machtiging (en dus de afschrijving) wordt gestopt.

Momenteel kunnen enkel Nederlandse bedrijven een machtiging uitvoeren. Door de invoering van het SEPA-systeem zal dit ook internationaal kunnen worden toegepast. De regels van het terugboeken cq storneren zullen dan worden aangepast, de stornoperiode zal worden verlengd naar 60 dagen. Ook zullen banken moeten bijhouden dat er incasso's plaatsvinden.