Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Creditcard

In 1950 is de algemene creditcard (in België wordt het de 'kredietkaart' genoemd) uitgevonden door Ralp Schneider en Frank X McNamara. Het bedrijf 'Diners Club' heeft als eerste deze kaarten geproduceerd en in 1957 is deze kaart vervolgens op de Nederlandse Markt geïntroduceerd.

De creditcard is vervolgens razendsnel populair geworden, dit omdat American Express, Visa en Mastercard in de daarop volgende jaren veel acceptatiepunten opgebouwd hebben.

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalmiddel waarmee eenvoudig kan worden betaald. Het tonen van de pas en het plaatsen van een handtekening bij de aankoop is in veel gevallen al voldoende. In de loop van de tijd werd het duidelijk dat het betalen met enkel een handtekening relatief fraude gevoelig is. Daarna is de pincode op de creditcard geïntroduceerd, uiteraard werden betalingen hierdoor een stuk veiliger.

Het is qua veiligheid belangrijk dat er een directe verbinding met de creditcardmaatschappij is, zo kan meteen gecontroleerd worden of de pas bijvoorbeeld is gestolen. Wanneer deze verbinding niet aanwezig is kan er alsnog door middel van een handtekening worden betaald.

Een betere beveiliging is de ingebouwde chip op de creditcard, hierdoor hoeft er geen directe verbinding te zijn en kan de pincode direct worden geverifieerd.

De grootte van het te betalen bedrag is afhankelijk van het aanwezige krediet.

Bekende creditcards:

Er zijn een groot aantal creditcardnetwerken aanwezig, verspreid over (delen van) de hele wereld:

* VISA
* MasterCard
* American Express
* Diners Club
* Discover
* Comfort Card
* JCB
* Cirrus

Een unieke creditcard is de EuroClix Creditcard. Dit online spaarprogramma bracht kortgeleden speciaal voor haar leden een creditcard uit waarmee ze een half procent op al hun aankopen kunnen besparen.