Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Aantal schuldsaneringen neemt toe

Het CBS meldt dat steeds meer Nederlanders in de schuldsanering terechtkomen. In 2011 kwamen 30 procent meer Nederlanders in de schuldsanering dan in 2010.

De rechter heeft vorig jaar 15.000 schuldsaneringen uitgesproken. Dat is bijna 30 procent vaker dan in 2010, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal schuldsaneringen blijft al sinds halverwege 2009 toenemen.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen particulieren en zelfstandige ondernemers die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, gebruikmaken van een schuldsanering. De regeling houdt in dat personen onder het oog van een bewindvoerder zoveel mogelijk schuld aflossen en dat na drie jaar de eventuele restschuld door de rechter wordt kwijtgescholden.

Naast het slechte nieuws wat betreft de toename van het aantal schuldsaneringen, is het goede nieuws dat 11.000 schuldsaneringen zijn beëindigd, waarvan 77 procent zonder schuld.

De reden voor de toename van schuldsaneringen is de economische crisis. Meer dan normaal gaan bedrijven failliet en worden mensen werkloos. Daar komt volgens het CBS bij dat steeds meer mensen dubbele woonlasten hebben en schuldeisers zich hard opstellen. Het aantal schuldsaneringen steeg met name in Friesland en Zuid-Holland.

Meer financieel nieuws...