Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

AFM schrijft minder boetes uit

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deelde in 2011 minder boetes uit dan in 2012. De AFM deelde dit jaar 36 boetes uit; in 2010 nog 53.

De Autoriteit Financi�«le Markten (AFM) laat weten dat de financi�«le waakhond in 2011 minder boetes heeft uitgedeeld dan in 2010, zo blijkt uit het gepubliceerde jaarverslag van de toezichthouder.

In 2010 schreef de AFM 53 boetes uit tegenover 36 boetes dit jaar. De voornaamste reden voor de afname van het aantal boetes is de verschuiving van het toezicht. De AFM lette in 2010 namelijk vooral overkreditering, waardoor bij �©�©n regelovertreding soms meerdere boetes aan te pas kwamen.

Hoewel er in 2011 minder boetes zijn uitgedeeld, is er wel een groter bedrag ââ?¬Ë?opgehaaldââ?¬â?¢. Het nieuwe boeteregime zorgde ervoor dat er met de boetes een bedrag gemoeid is van 3,5 miljoen euro, 1,4 miljoen euro meer dan in 2010.

ââ?¬Å?De AFM richt zich al een poosje meer op voorkomen en genezen dan op straffenââ?¬Â?, zegt AFM-voorzitter Ronald Gerritse in het jaarverslag over het nieuwe beleid van de AFM. ââ?¬Å?We bereiken ons doel ook met andere middelen, zoals leidraden om partijen te helpen aan de wettelijke eisen te voldoen of met seminars.ââ?¬Â?

Het beleid betekende dat het aantal informele maatregelen fors steeg. Vorig jaar riep de AFM 919 keer via een gesprek of brief een partij tot de orde, ruim 200 keer vaker dan het jaar daarvoor. Ook het aantal ingetrokken vergunningen van adviseurs en bemiddelaars nam toe van 29 tot 102. De teller van opgelegde dwangsommen in 2011 stond op 19.

Meer financieel nieuws...