Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Alles over de voor- en nadelen van het investeren in aandelen

Bitcoins, beleggen, aandelen... Tegenwoordig wordt het steeds normaler om je geld te investeren. De rente van spaargeld op de bank is immers ontzettend laag, dus daar levert het niks meer op. Veel mensen investeren dan liever hun spaargeld, zodat ze er meer van kunnen maken. Eén manier hiervan is het kopen van aandelen en in dit artikel leggen we je er alles over uit.

Wat zijn aandelen?

Aandelen kopen is niet iets wat je dagelijks doet, in de meeste gevallen. Daarom is het heel goed om je van te voren grondig te verdiepen in het onderwerp en niet klakkeloos ergens mee te beginnen. Je zet immers wel je geld in en dat geld kun je net zo hard kwijtraken. Koop dus alleen aandelen met geld wat je uiteindelijk ook echt zou kunnen missen. Zie het niet als een extra inkomen of fulltime salaris.

Aandelen zijn eigenlijk stukjes van een bedrijf die kunt kopen en verkopen. Als aandeelhouder heb je vervolgens ook iets te zeggen over de keuzes van een bedrijf en bij sommige bedrijven delen aandeelhouders ook mee in de winst. Een aandeel kan meer of minder waard worden, afhankelijk van de ontwikkeling van het bedrijf. Gaan de zaken goed en maakt het bedrijf veel winst? Dan worden de aandelen ook een stuk meer waard. Maar gaan de zaken daarentegen wat minder of heerst er een crisis of erger nog; gaat het bedrijf failliet? Dan dalen de waarden van aandelen ontzettend en kun je zelfs je hele inzet verliezen.

Waarom is het kopen van aandelen een goede investering?

Zoals gezegd koop je dus een stukje bedrijf. Je investeert in een bedrijf en met dat geld kan het bedrijf zich verder ontwikkelen. Jij als zijnde aandeelhouder kunt meebeslissen over bepaalde keuzes en hebt een stem in de aandeelhoudersvergaderingen. Je krijgt een kijkje in de keuken bij het bedrijf waar je in wilt investeren en hebt wat vingers in de pap. Bovendien help je een bedrijf dus verder te groeien, waardoor jouw aandelen uiteindelijk meer waard kunnen worden. Win-win dus.

Wat zijn de gevaren van het kopen van aandelen?

Nu lijkt het misschien een hele mooie en makkelijke manier van geld verdienen, maar aan het kopen van aandelen zitten uiteraard ook risico's. Een grote crisis of faillissement is niet altijd te voorspellen, waardoor je aandelen opeens heel veel minder waard kunnen worden. De koersen op de aandelen markt veranderen continu en is onvoorspelbaar. Het ene uur kan een aandeel nog winstgevend zijn en een uur later kun je alweer verlies hebben gemaakt. Nogmaals; ze altijd enkel en alleen geld in wat je zou kunnen missen. Je kunt ook je gehele inzet weer verliezen en zie de winst die je eventueel maakt puur als een extraatje, niet als een extra inkomen.

Meer financieel nieuws...