Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Alternatieven om financiële zaken te regelen zonder dat er een bank aan te pas komt

We maken momenteel de grootste overgangsperiode in de geschiedenis van de mensheid mee.

De snel veranderende tijden die we meemaken, leggen de fouten bloot in de systemen waarin we geïndoctrineerd zijn. Het onhoudbare karakter van het huidige economische model is schaamteloos en begint als een kaartenhuis uit elkaar te vallen. De ongelijkheid blijft eindeloos toenemen, maar er is hoop. In dit artikel bespreken we enkele alternatieven om basis financiële zaken te regelen zonder dat er een bank aan te pas komt.

Sparen

De crisis van 2008 sloeg voor bij veel mensen in als een donderslag bij heldere hemel. Plots leek het denkbaar dat grote, over het algemeen als betrouwbaar beschouwde banken failliet konden gaan. Ook de dreiging van bankruns en een mogelijke belasting op spaargeld maakte de spaarder alsmaar wantrouwiger. Bovendien blijven de spaarrentes relatief laag zodat het nauwelijks nog interessant is om je geld op de bank te laten staan. Gevolg is dat meer mensen een van het bankensysteem onafhankelijke manier gaan zoeken om hun geld veilig te stellen. De redenering luidt dus: als het toch niets meer oplevert om je geld op een spaarrekening te zetten, kan je het toch even goed in huis houden? Bijkomend voordeel is dat je bij een bank holiday niet als een gek in de wachtrij moet gaan staan om een bedrag op te nemen, dat al aan een bepaalde limiet gebonden is. De bankencrisis in Cyprus (2013) schudde op dat vlak veel mensen wakker. De verkoop van kluizen door particulieren is sinds die crisis dan ook aan een sterke opmars bezig. En ook anno 2020 staat de rente op spaarrekeningen nog steeds teleurstellend laag, wat maakt dat meer en meer mensen contant geld beschouwen als een alternatief middel om te sparen. Cash geld sparen kan je bijvoorbeeld in een elektronische kluis of safe, een brandkast of een geldkistje. Zoek zeker online naar een vergelijkende test van de beste geldkistjes.

Geld lenen

Wil je geld lenen zonder dat er een bank aan te pas komt? Dan is een onderhandse lening één van de mogelijkheden. Een onderhandse lening werkt hetzelfde als geld lenen met een persoonlijke lening. Je leent een vast bedrag. Dit bedrag betaal je in vaste termijnen terug. De rente is marktconform en staat ook vast. Je weet vooraf dus precies waar je aan toe bent met een onderhandse lening. Het enige verschil met een 'normale' lening is, dat je geen gebruik maakt van een bank. Je leent bij een onderhandse lening namelijk geld van vrienden, familie of bekenden. Een onderhandse lening is een goed alternatief voor mensen die niet bij een bank willen aankloppen voor een lening. Bij een onderhandse lening vindt namelijk geen BKR-check plaats. Samen met de andere partij bepaal jij het leenbedrag, de looptijd, de rente en de voorwaarden van de onderhandse lening. Gemaakte afspraken over de onderhandse lening moet je vooraf goed vastleggen in een onderhandse lening modelcontract, oftewel een leenovereenkomst.

Meer financieel nieuws...