Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Bos: ‘Bank moet failliet kunnen gaan’

Wouter heeft weer gereageerd op het rapport van commissie-De Wit. Bos stelt dat banken als ING failliet moeten kunnen gaan.

Als de economie weer in de problemen komt en de belastingbetaler de dupe is, dan moet een bank zonder gevolgen voor die twee failliet kunnen gaan. Dat stelt voormalig minister van Financiën Wouter Bos tegenover RTL Nieuws.

Bos, momenteel werkzaam voor accountant KPMG, reageerde – niet voor de eerste keer – op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie De Wit. Volgens de commissie heeft de Nederlandse staat in 2008 fouten gemaakt bij de grootschalige staatssteun aan banken.

De oud-minister denkt dat bankbestuurders nog steeds ‘domme beslissingen’ kunnen nemen. “Ze worden toch wel gered”, zegt Bos, die in 2008 door de problemen bij Fortis/ABN Amro en ING vooral bezig was met crisismanagement. “Aan die situatie is sinds de crisis te weinig veranderd.”

Volgens het rapport van commissie-De Wit had de Nederlandse staat tijdens de kredietcrisis eerder moeten ingrijpen. Bos is het daar mee eens. “Het inzicht hoe slecht de banken er aan toe waren hadden we pas zo laat, dat we radicale ingrepen moesten plegen waarmee grote bedragen gemoeid waren”, besluit hij.

Meer financieel nieuws...