Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Banken niet blij met bankenbelasting

De coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft in haar begrotingsakkoord een bankenbelasting van 600 miljoen euro opgenomen. Dat is een verdubbeling van de aanvankelijke heffing, aldus NVB.

De coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft in haar begrotingsakkoord een bankenbelasting van 600 miljoen euro opgenomen. Dat is een verdubbeling van de aanvankelijke heffing en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is dan ook allesbehalve blij met de nieuwe plannen.

“Een slecht idee”, betitelt de NVB de verdubbeling van de bankenbelasting. Volgens een woordvoerder van de vereniging is de maatregel onrechtmatig en schadelijk voor de economie.

Aanvankelijk pleitte het kabinet Rutte voor een heffing van 300 miljoen euro. Hoewel de NVB liet weten ontevreden te zijn met het plan, zei voorzitter Boele Staal de bankenbelasting als een feit te zijn. Rabobank-topman Piet Moerland stelde vorige week helemaal geen bankenbelasting in te voeren, “want de heffing leidt ertoe dat er minder gemakkelijk geld uitgeleend wordt aan burgers en bedrijven en de economie loopt daardoor flinke schade op.”

Afgelopen week was er misschien nog sprake van dat de bankenbelasting zou worden opgeschroefd van 300 miljoen euro naar 1 miljard euro, maar daar is de coalitie dus op teruggekomen. Desondanks vraagt de NVB aan de politiek om het advies van De Nederlandsche Bank af te wachten.

Meer financieel nieuws...