Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Bankiers moeten verplicht eed afleggen

Aan bankiers en andere medewerkers uit de financiële sector gaat verplicht worden gesteld een eed of belofte af te leggen. De eed of belofte moet zorgen voor de gewenste omslag in de financiële sector.

Aan bankiers en andere medewerkers uit de financiële sector gaat verplicht worden gesteld een eed of belofte af te leggen. De eed of belofte moet zorgen voor de gewenste omslag in de financiële wereld, die naast wetten en regels "een sterke morele dimensie” heeft.

Daar pleit minister van Financiën Jan Kees de Jager voor in een brief aan de Tweede Kamer. Gedurende de eed of belofte, die gaat plaatsvinden tijdens een officiële ceremonie, moeten bankiers en andere medewerkers uit de financiële sector beloven dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen vervullen. Daarnaast moeten ze toezeggen dat klanten centraal staan en dat ze er alles aan zullen doen het vertrouwen in de financiële te bevorderen.

De eed of belofte wordt onderdeel van de geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets, die reeds wordt afgenomen door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB). De eed of belofte moet worden afgelegd door zowel nieuwe medewerkers als de ongeveer 250.000 mensen die nu al in de financiële sector werken. De Jager geeft aan te rekenen op een overgangstermijn tot eind 2013.

Via een motie probeerden Tweede Kamerleden Bruno Braakhuis en Ronald Plasterk van respectievelijk de politieke partijen GroenLinks en PvdA een register af te dwingen waarin consumenten kunnen zien wie de eed of belofte afgelegd. De Jager (CDA) is echter van mening dat het niet aan consumenten is om te bepalen of werknemers voldoende gekwalificeerd zijn, maar aan de werkgever. Om die reden komt er een diplomaregister die werkgevers de mogelijkheid biedt in te zien welke diploma’s hun medewerkers hebben behaald.

Medewerkers in de financiële sector zoals receptionisten en schoonmakers hoeven de eed niet af te leggen. 

Meer financieel nieuws...