Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Belastingdienst wil af van voorlopige aanslag

Als het aan de fiscus ligt, dan is de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting in de toekomst verleden tijd, aldus de Belastingdienst.

Als het aan de fiscus ligt, dan is de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting in de toekomst zoveel mogelijk verleden tijd. De Belastingdienst wil de aanslag gaan overslaan en in plaats daarvan een definitieve aanslag opleggen.

Definitieve aanslagen kunnen worden opgelegd als de Belastingdienst overtuigd is van de juistheid van de berekeningen. Om die reden start de fiscus een proef waarbij 40.000 mensen een definitieve aanslag per post krijgen.

“De tussenstap van een voorlopige aanslag kan in veel gevallen worden overgeslagen”, licht staatssecretaris van Financiën Frans Weekers de potentiële maatregel toe. “Mensen krijgen dus sneller duidelijkheid en minder blauwe brieven. Dat is voor iedereen winst.”

De test met 40.000 mensen is niet de eerste test van de Belastingdienst. Uit een eerste test, waaraan 1000 mensen deelnamen, bleek dat de opgelegde definitieve aanslagen inhoudelijk correct waren. De proeven hebben geen gevolgen voor mensen die na een definitieve aanslag alsnog een wijziging willen doorvoeren. Ook wie recht heeft op teruggave, krijgt geld overgemaakt.

Meer financieel nieuws...