Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Ben jij kredietwaardig? zo kom je er snel en makkelijk achter

Als jijzelf of een bedrijf een lening wilt aanvragen, is het voor de leningverstrekker belangrijk om te weten of je kredietwaardig bent. De kredietwaardigheid toont aan of je instaat bent om de lening terug te betalen. Ook wordt er door bedrijven gekeken of een klant wel kredietwaardig is voordat ze zaken doen met het bedrijf. Je wilt namelijk voorkomen dat je in zee gaat met een bedrijf dat vervolgens niet zal betalen. Maar hoe bepaal je nu of iemand of een bedrijf kredietwaardig is? Wij geven je graag wat meer informatie!

Kredietwaardigheid meten

Er zijn bedrijven die de kredietwaardigheid van personen of bedrijven door kunnen meten. Meestal wordt de kredietwaardigheid aangegeven met een letter. Aan de hand hiervan wordt veelal bepaald of er wel of geen lening versterkt zal worden. Je kunt online de kredietwaardigheid checken van een bedrijf. De kredietwaardigheid van consumenten wordt onder andere bijgehouden door het BKR, dit is het Bureau Krediet Registratie. Op het moment dat je bijvoorbeeld geld leent of een auto least, wordt dit gemeld bij het BKR.

Hoe wordt het bepaald

De kredietwaardigheid wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Het verschilt dan ook of dit wordt gemeten voor personen of voor bedrijven. Zo kijken hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld naar het vermogen van iemand, wat diegene verdient en wat de schulden van iemand zijn. Hierbij wordt er dus ook gekeken of iemand een BKR registratie heeft. In dat geval is de kans groot dat je minder kunt lenen. Uiteindelijk wordt er door middel van een berekening bepaald wat de hoogte van je hypotheek zal worden.

Het uitrekenen van de kredietwaardigheid van bedrijven is een stuk lastiger. Vooral bij grote bedrijven kan dit lastig zijn. Er wordt onder andere gekeken naar de liquide middelen, de langlopende en kortlopende schulden, wat de winstgevendheid is van het bedrijf en ga zo nog maar even door.

Er zijn dus een hoop factoren waar naar gekeken wordt. Het is dan ook erg lastig om dit zelf uit te rekenen. Gelukkig zijn er bedrijven die dit voor je kunnen doen. Als je twijfelt over je eigen kredietwaardigheid voor je een lening af wilt sluiten of als je de kredietwaardigheid van een klant wil checken kun je hiervoor een bedrijf inschakelen. Binnen no time heb je de uitslag!

Meer financieel nieuws...