Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Corporaties pleiten voor financiële toezichthouder

Er moet een externe financiële toezichthouder komen voor woningcorporaties om het toezicht te verbeteren. De toezichthouder moet perikelen zoals bij woningcorporatie Vestia voorkomen.

Er moet een externe financiële toezichthouder komen voor woningcorporaties om het toezicht te verbeteren. Dat vindt voorzitter Marc Calon van de vereniging woningcorporaties Aedes.

“Woningcorporaties moeten elkaar stevige discipline opleggen”, laat Calon weten. “Als je voor elkaar garant staat, wil je weten dat je collega er geen potje van maakt. De nieuwe toezichthouder moet tanden hebben en zelfstandig kunnen opereren.”

Het voorstel van Calon is toegelicht in het rapport ‘Toezicht met bite’. Dat rapport is besproken met iets minder dan 100 corporatiebestuurders en aanleiding was de financiële situatie bij woningcorporatie Vestia. Die corporatie kwam in de problemen met mogelijke gevolgen andere corporaties.

Bij strenger onderlinge discipline moeten corporaties wat inleveren op gebied van autonomie, vindt Calon. “De noodzaak is duidelijk. We willen voor elkaar garant blijven staan, daar hebben we allemaal financieel voordeel van. Dan moet je bij elkaar in de keuken kunnen kijken en daadwerkelijk actie kunnen ondernemen als het ergens niet goed gaat”, aldus de voorzitter.

Meer financieel nieuws...