Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Cryptovaluta en je belastingaangifte: dit moet je weten

De ontwikkelingen op het gebied van cryptovaluta gaan zo snel, dat boekhouders heel wat extra werk op zich af zien komen. Want door het succes van deze virtuele betaaleenheden zijn veel meer Nederlanders overgegaan tot vormen van beleggen, iets wat ze voorheen niet deden en wat ook consequenties heeft voor de belastingaangifte. We zien dat door het stijgen van de koers bitcoin een gewild beleggingsobject is geworden. Naar schatting 700.000 Nederlanders houden zich er inmiddels mee bezig en hebben in de afgelopen periode hun vermogen hierdoor zien groeien. Maar meer vermogen betekent ook meer belasting betalen. Hoe is dat precies geregeld?

De belastingaangifte

Wanneer we geld verdienen, moeten we daarover inkomstenbelasting betalen. Verder kennen we ook vermogensbelasting, waarbij de totale waarde van onze bezittingen een rol speelt. Beide zaken kunnen van toepassing zijn wanneer we het hebben over cryptovaluta, zoals de bitcoin. Jaarlijks buigen we ons over de belastingaangifte en bitcoin speelt daarin tegenwoordig voor velen nadrukkelijk een rol. De meest eenvoudige optie is de situatie waarin mensen zelf bitcoin aangekocht hebben en die in hun virtuele portemonnee gestald hebben. In dat geval is het een gewoon bezit, waarbij je voor het bepalen van de waarde moet uitgaan van de koers op 1 januari van het nieuwe jaar. Je neemt dan de koers zoals die om middernacht geldt op het platform waar je de bitcoin aangeschaft hebt. Het totaalbedrag aan bitcoin reken je op basis van die koers om naar euro’s en zo bepaal je wat je vermogen op dat moment is. Je voert dat op in box 3 van de belastingaangifte.

Heffingsvrij vermogen

Voor het jaar 2021 geldt een zogenoemd heffingsvrij vermogen van 50.000 euro. Dit houdt in dat over de eerste 50.000 euro geen belasting hoeft te worden betaald. Vergeet echter niet dat we hier spreken over het totale vermogen, dus ook eventueel geld op spaarrekeningen telt mee. Heb je bijvoorbeeld 30.000 euro spaartegoed en nog eens 30.000 euro in bitcoin, dan zit je dus 10.000 euro boven deze limiet en moet over dat resterende bedrag wel belasting betaald worden. Wanneer je als particulier de cryptovaluta inkoopt en verkoopt om steeds te kunnen profiteren van de koersverschillen, dan wordt dit beschouwt als een vorm van speculeren. Je hoeft dan niet de opbrengsten als winst te vermelden, maar dient uiteraard wel het totaal aan vermogen per 1 januari op te geven.

Meer financieel nieuws...