Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

D66 vindt terugkeer naar gulden duur en riskant

PVV-leider Geert Wilders ruilt de gulden graag in voor de euro. D66-Kamerlid Wouter Koolmees is euro niet schuldig aan eurocrisis en is terugkeer gulden duur.

Als het aan D66 ligt, blijven we de euro hanteren als munt. Kamerlid Wouter Koolmees stelt dat een terugkeer naar de gulden duur en tevens riskant is. PVV beweerde een maand geleden het tegenovergestelde.

Begin maart kwam leider van de PVV Geert Wilders met een onderzoek naar de gulden op de proppen, waaruit volgens hem blijkt dat de euro Nederland miljarden heeft gekost en de gulden uiteindelijk goedkoper is. Koolmees weerlegt dat in een speciaal uitgebrachte pamflet die vóór Europa en de euro is.

D66-Kamerlid Koolmees zegt dat Nederland op korte termijn forse verliezen voor de kiezen krijgt als de gulden wordt heringevoerd. Dit vanwege de investeringen van Nederlandse banken en pensioenfondsen in het buitenland en het terugvallen van de handel binnen de Eurozone. Hij refereert daarmee aan andere onderzoeken dan die van Wilders.

De zogeheten eurocrisis is volgens Koolmees niet zozeer te wijten aan de euro, maar aan de in 2008 ontstane economische crisis. Het zwakke bankwezen in Europa, sterk gelegen overheidsschulden en begrotingstekorten zijn andere factoren die Europa kwetsbaar maken. D66 pleit daarom voor meer macht van Brussel.

Meer financieel nieuws...