Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

De belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering 2019

Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen betreft de zorgverzekering 2019.

Een zorgverzekering is een noodzakelijke kostenpost. En dat is nog niet alles, want jaarlijks vinden er ook nog eens veranderingen plaats in de voorwaarden, zoals de premie en bijbehorende zorgtoeslag. Bent u benieuwd naar de grootste veranderingen voor 2019? We zetten ze hier alvast voor u op een rijtje.

Basispakket + aanvullende verzekeringen

Een zorgverzekering bestaat altijd uit een basispakket + aanvullende verzekering(en). Het basispakket dekt de standaardzorg, waaronder kosten bij de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Het basispakket is verplicht wanneer u woont of werkt in Nederland. Wel kunt u zelf de hoogte van het eigen risico bepalen. Hoe lager uw eigen risico, hoe meer u uiteraard per maand betaalt.

De prijs van het basispakket is voor iedereen met dezelfde polis gelijk, ongeacht de gezondheid en leeftijd. Wilt u extra risico's uitsluiten en bent u bang dat het financiële plaatje wat betreft uw gezondheid flink in de kosten gaat oplopen? Dan sluit u deze risico's uit door aanvullende verzekeringen te nemen. Hierbij kunt u denken aan een tandartsverzekering, maar ook bijvoorbeeld aan dekking voor fysiotherapie, extra kraamzorg of zorg in het buitenland. Weeg altijd goed af of de extra verzekeringskosten opwegen tegen de (mogelijke) extra zorgkosten.

Wijzigingen zorgverzekering 2019

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag, op deze derde dinsdag van september worden de veranderingen in de zorgverzekering van het opkomende jaar definitief bekend gemaakt. Dit zijn de grootste wijzigingen in de basisverzekering:

  • Paracetamol en voedingssupplementen verdwijnen uit de basisverzekering.
  • Slecht ter been? Patiënten die naar een behandeling moeten reizen via bijvoorbeeld auto, taxi of OV hebben in 2019 recht op een vergoeding.
  • Mensen met overgewicht worden in 2019 begeleid voor een gezonder eet- en beweegpatroon. Dit dankzij een leefstijl interventieprogramma (GLI) dat in de basisverzekering wordt opgenomen. Via de huisarts neemt u aan zo'n begeleiding deel.
  • Veel medicijnen nodig? Waar u in 2018 nog een groot deel zelf betaalde, loopt uw rekening in 2019 op tot maximaal €250.

Daarnaast stijgt de zorgtoeslag, wat voor veel huishoudens gunstig is. Een eenpersoonshuishouden kan rekenen op zo'n €100 extra.
Meerpersoonshuishoudens mogen een stijging verwachten van zo'n €290.

Wat verandert er niet?

Het verplichte eigen risico, oftewel het bedrag dat iedereen noodzakelijk jaarlijks uit eigen portemonnee betaalt voordat men zich op de zorgverzekering kan verhalen, blijft dit jaar gelijk.

In 2016 werd dit bedrag van €375 naar €385 opgeschroefd en sindsdien heeft er geen verhoging meer plaatsgevonden. Fijn toch?! Een vergelijking met tien jaar geleden leert ons wel dat er door de jaren heen een flinke verandering heeft plaatsgevonden. In 2009 was het verplichte eigen risico namelijk slechts €155.

Waar op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Hoewel er richtlijnen zijn opgesteld voor de prijzen van zorgverzekeringen (in 2019 komt dit neer op €1.432 per jaar), mogen zorgverzekeraars toch zelf hun premiebedragen bepalen. Dat betekent tevens dat er concurrentie in de markt is en daar kunt u van profiteren!

Bent u al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar? Overweeg om uw huidige verzekering eens onder de loep te nemen. Vaak is de premie de afgelopen jaren flink gestegen, terwijl er voor u voordeligere alternatieven zijn. Bovendien is de kans aanwezig dat u betaalt voor zaken waar u geen gebruik van maakt, zoals een aanvullende tandartsverzekering, de fysio of opticien of anticonceptie.

Ook kan het zelfs zo zijn dat uw aanvullende verzekering u meer kost dan dekking geeft. Gaat u bijvoorbeeld maar één keer per jaar naar de tandarts en heeft u daar naast controle zelden extra behandelingen nodig? Dan is het bijvoorbeeld slimmer om eenmalig de tandartskosten zelf te betalen en dit uit het pakket te halen. Zo zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden. Het is aan uzelf om goed te kijken en te overwegen welke zaken voor u persoonlijk belangrijk zijn om te verzekeren.

Zelf een voordelige zorgverzekering afsluiten

Wilt u kijken naar hoe u de voordeligste zorgverzekering afsluit? Vergelijken loont! Bekijk de prijzen en voorwaarden van verschillende aanbieders en stap eventueel over. Houd daarbij de volgende data in gedachten:

  • 12 november 2018: dit is de uiterlijke datum waarop zorgverzekeraars hun premies en vergoedingen bekend maken.
  • 31 december 2018: uiterlijke datum voor het opzeggen of wijzigen van uw zorgverzekering.
  • 31 januari 2019: let op, uiterlijke datum om uw zorgverzekering 2019 af te sluiten.

Hoe u de voordeligste zorgverzekering vindt? Dat kan via UnitedConsumers. Hier vult u uw geboortedatum, gewenste eigen risico en gewenste aanvullende verzekeringen in. Binnen enkele muisklikken heeft u de goedkoopste zorgverzekering gevonden. Een kijkje nemen en de tarieven met uw huidige verzekeringsbedrag vergelijken kan nooit kwaad, toch?!

Houd te allen tijde in gedachten dat het kiezen van de juiste en voordeligste zorgverzekering een afweging is in verwachte "baten" & kosten. Niemand kan natuurlijk voorspellen hoe uw zorgkosten er precies uit gaan zien voor het komende jaar, maar door een bewuste keuze te maken kunt u in de meeste gevallen heel wat besparen. Veel succes met het vinden van uw zorgverzekering voor 2019.

Meer financieel nieuws...