Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

De bitcoin & zijn voor- en nadelen

Voordelen

Macht

Bitcoins worden niet uitgegeven door een centrale bank, maar zijn juist alleen digitaal beschikbaar. Doordat er geen banken bij betrokken zijn, kan er geen waarde worden bepaald door de staat, waardoor de gebruikers juist de macht hebben over dit digitaal betaalmiddel. Alhoewel een bitcoin geen tastbaar geld is, kun je er wel degelijk mee betalen. Dit gebeurt veelal online, maar ook in winkels worden bitcoins als erkend betaalmiddel gezien.

Overschrijven is razendsnel

Bitcoins zijn wereldwijd beschikbaar en lopen via het internet, wat het een internationaal betaalmiddel maakt. Doordat er geen banken tussen de overschrijvingen zitten als derde partij, is een betaling naar Australië net zo snel als een betaling naar Brussel. Je kunt de snelheid van een bitcointransactie vergelijken met het versturen van een e-mail. Beiden werken net zo snel, waar je ook bent in de wereld.

Voor iedereen toegankelijk

Dat bitcoins de toekomst zijn, hebben de vroege investeerders, die meteen in 2009 instapten wel bewezen. Zij hebben de afgelopen jaren miljoenen dollars kunnen verdienen door de constante prijsstijging van deze cryptomunt. Momenteel groeit de digitale valutamarkt nog steeds. Dat betekent dat je alsnog kunt instappen en kunt beginnen met het handelen in cryptomunten. Ervaring of niet, bij Bitcoin Evolution kan iedereen direct instappen. Deze software is ontworpen om voor jou te handelen en bevat onder andere een snelle en nauwkeurige marktanalyse.

Veiligheid voorop

De bitcoin is op een ontzettend slimme en veilige manier gecreëerd. Door cryptografie toe te passen wordt alle data onleesbaar gemaakt. Daarom staat de bitcoin ook wel bekent als ‘de cryptomunt’ of ‘cryptovaluta’. Bitcointransacties worden opgeslagen in kleine blokjes in een groot netwerk van computers. Een blokje bevat altijd informatie van het vorige blokje en dat blokje bevat dan weer informatie over het voorafgaande blokje en ga zo maar door. Je kunt je voorstellen dat er een lange onveranderbare ketting met informatie ontstaat, die niet te kraken is. Deze technologie is beter bekent als ‘blockchain’. Dankzij deze bijzondere technologie is hacken vrijwel onmogelijk. Net zoals fraude plegen met de transactiegegevens. De data staat verspreid gekopieerd in talloze databases, waardoor de gefraudeerde gegevens niet meer overeenkomen met de gegevens uit de andere databases.

Nadelen

De waarde fluctueert

De waarde van bitcoins verandert nogal vaak, waardoor je niet de zekerheid hebt dat je ook echt winst maakt met jouw investering. De waarde kan op een dag al meer dan honderd procent schommelen. Daarom wordt er ook te allen tijde geadviseerd om alleen dat deel van je spaargeld in te brengen, dat je daadwerkelijk kunt missen. Je kunt wel stellen dat het investeren in bitcoins vergeleken kan worden met gokken.

Wordt niet beschermd

Zoals we eerder al hebben besproken in dit artikel, wordt de bitcoin niet beschermd door een centrale bank of staat. Dit levert een groot voordeel op, maar kan ook zeker nadelig zijn. Bitcoins kunnen daarom niet onbeperkt ontwikkeld worden, zoals de euro wel bijgedrukt kan worden. Met andere woorden, de bitcoin is schaars. Het proces is zo ontwikkeld dat er maar maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen worden genereerd. Dit betekent dat naar verwachting rond 2140 het maximum van de bitcoin wordt bereikt.

Privé code is belangrijk

Net zoals bij jouw bankpas, hangt er aan jouw bitcoins ook een soort van pincode. Bij bitcoins wordt dit ook wel jouw persoonlijke/privé genoemd. Deze is nog veel belangrijker dan de pincode van jouw creditcard of bankpas en moet je daarom strikt geheimhouden en onthouden. Deze code kun je namelijk nergens opvragen. Ben je de code kwijt? Dan heb jij geen toegang meer tot jouw bitcoins. Dat zou ontzettend zonde zijn, dus bewaar jouw code goed!

Meer financieel nieuws...