Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

De Jager over begrotingsakkoord: ‘We zijn eruit’

De coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft een definitief akkoord bereikt over de begroting voor 2013. ââ?¬Å?We zijn eruitââ?¬Â?, meldt minister Jan Kees de Jager van FinanciÃ?«n.

De coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft een definitief akkoord bereikt over de begroting voor 2013. “We zijn eruit”, meldt minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Eind april bereikten de vijf politieke partijen al een akkoord, maar de details moesten nog uitgewerkt worden. Dat is nu gebeurd.

De coalitie onderhandelde tot diep in de nacht door over een pakket van 12 miljard euro aan bezuinigingen. Het moet ervoor zorgen dat Nederland zich aan de Europese begrotingsregels houdt. Die schrijven voor dat het begrotingstekort in 2013 moet worden teruggedrongen tot 3 procent van het bruto binnenlands product.

“De politieke lijnen zijn gezet”, vindt De Jager. “Het is een teamprestatie. Alle vijf partijen hebben het landsbelang boven hun eigen belang gesteld.”

Het is nu aan het Centraal Planbureau (CPB) om de details van het begrotingsakkoord uit te rekenen om vervolgens de precieze gevolgen en maatregelen te presenteren. De presentatie met resultaten volgt op 14 juni. Eerst worden de komende dagen de maatregelen nog op papier uitgewerkt.

In maart en april onderhandelden regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV zeven weken lang over de begroting van 2013. Er werd geen akkoord bereikt, waarop de VVD en CDA samen met D66, GroenLinks en ChristenUnie onder tijdsdruk in twee dagen tijd alsnog een akkoord wisten te bereiken.

De coalitie is een pakket overeengekomen met miljardenbezuinigingen en hervormingen. De hoge btw gaat van 19 naar 21 procent, ambtenarensalarissen worden bevroren en de AOW-leeftijd gaat vervroegd omhoog. Verder verdwijnt de hypotheekrenteaftrek en gaat de eigen risico in de zorg omhoog van 220 euro naar 350 euro. De Jager vindt het een evenwichtig pakket en hebben volgens hem de partijen er zoveel mogelijk aan gedaan de lasten eerlijk te verdelen.

De Jager laat weten het pakket aan maatregelen eind mei naar de Tweede Kamer te sturen. Ook aanstaande woensdag zal hij in de ministerraad het pakket toelichten.

Meer financieel nieuws...