Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

De Jager: ‘Toenemende steun begrotingsakkoord’

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is uiterst positief over het door VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie bereikte begrotingsakkoord. De Jager is blij met het akkoord.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is uiterst positief over het door VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie bereikte begrotingsakkoord. De minister ziet naar eigen zeggen een toenemende steun voor het akkoord.

“Het begrotingsakkoord kan rekenen op een toenemende steun in de samenleving”, pleit De Jager. Volgens de CDA’er reageren ook financiële markten, economen en wetenschappers positief op het akkoord. De reden hiervoor is dat het pakket aan maatregelen niet alleen bezuinigingen voorschrijft, maar ook hervormingen voor op de lange termijn, aldus De Jager.

De Jager stelt dat de verlaging van de btw op podiumkunst al per 1 juli van toepassing is. De verhoging van de hoge btw daarentegen gaat in op 1 oktober. Zoals eerder uit het akkoord bleek, gaat de hoge btw omhoog van 19 naar 21 procent.

De CDA-minister is tevreden met het pakket aan maatregelen, waaronder hervormingen op de arbeidsmarkt, waar volgens De Jager al zo’n 30 tot 40 jaar over wordt gediscussieerd. Ook de manier waarop de AOW geleidelijk omhoog gaat, staat hem aan. De AOW gaat volgens De Jager namelijk “op een hele nette manier” omhoog.

“Het is een goed, afgewogen pakket, met hervormingen op drie belangrijke terreinen”, luidt De Jagers reactie. Als derde terrein doelt hij op de woningmarkt, alweer de hypotheekrenteaftrek en de huren worden aangepakt. Bij de verkiezingen in juni 2010 was de hypotheekrenteaftrek voor het CDA nog een gevoelig punt en zelfs een breekpunt.

Minister-president Mark Rutte noemde het begrotingsakkoord vooral “evenwichtig”. Rutte stelt dat Nederland aan de financiële markten laat zien serieus bezig te zijn met het op orde stellen van de eigen overheidsfinanciën. “We zetten een grote stap naar meer rust en vertrouwen. Dat is het allerbelangrijkste dat we kunnen herstellen”, aldus Rutte.

Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking is eveneens blij met het bereikte begrotingsakkoord. “Dit geeft nieuwe energie om samen met de Kamer verder te werken aan de vernieuwing van ontwikkelingssamenwerking en een sterk Nederland in Europa”, zegt Knapen. “De oppositie is altijd al betrokken geweest bij buitenlands beleid, want het buitenland staat niet stil.”

Minstens zo belangrijk is de positieve reactie van Europees Commissaris Olli Rehn van Monetaire zaken en de euro. Hij roemt de Nederlandse begrotingstraditie. “Dit akkoord bevestigt de lange Nederlandse traditie van solide publieke financiën”, laat Rehn opschrijven. “Het onderschrijft de kracht en geloofwaardigheid van de nationale instanties om niet verlegen te zijn als het gaat om het maken van moeilijke keuzes, die onvermijdelijk gemaakt moeten worden, gezien de moeilijke tijd waarin we momenteel verkeren.”

“Het akkoord geeft een helder signaal van betrokkenheid om de Nederlands overheidsfinanciën op een duurzaam niveau te houden in het belang van de welvaart van toekomstige generaties”, besluit Rehn, die verder niet op de inhoud in gaat.

Meer financieel nieuws...