Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

DNB laat informatie achter

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft tegenover de parlementaire enquêtecommissie-De Wit belangrijke informatie achtergelaten. Dat bevestigt vicevoorzitter Helma Neppérus.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft tegenover de parlementaire enquêtecommissie-De Wit belangrijke informatie achtergelaten. Dat bevestigt vicevoorzitter Helma Neppérus van de commissie naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

DNB heeft pas na een vordering de achtergelaten informatie overdragen aan de commissie. Het ging om belangrijke stukken, namelijk twee rapportages over het opereren van DNB tijdens de overname van ABN Amro en de rol van DNB bij de fusie van Fortis en ABN. Over beide onderwerpen worden DNB zaken verwijt en de rapporten zouden gevoelige informatie bevatten.

“De bank had moeten zeggen ‘jongens, misschien is dit ook nog interessant voor jullie’” aldus Neppérus. Dat gebeurde dus niet. Na aandringen bij minister Jan Kees de Jager van Financiën stond DNB alsnog de gewillige documenten af.

Een woordvoerder van DNB heeft inmiddels ook gereageerd. Volgens hem waren de stukken “puur voor intern gebruik”. Ook stond er niets nieuws in en had het rapport een “reconstructie karakter”, aldus de zegsman. “Maar het was toch beter geweest om hierover contact te hebben met de commissie.”

De parlementaire enquêtecommissie stond onder leiding van SP-kamerlid Jan de Wit. Onderwerp van het onderzoek was het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 en 2009 en de rol die de Nederlandse staat daarbij had.

Meer financieel nieuws...