Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Duits standpunt over eurobonds blijft onveranderd

Duitsland blijft bij het standpunt over de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet onlangs weten fel tegen de zogeheten eurobonds te zijn.

Duitsland blijft bij het standpunt over de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet onlangs weten fel tegen de zogeheten eurobonds te zijn en die stelling blijft gedurende de EU-bijeenkomst deze week onveranderd. Dat meldt een woordvoerder van de Duitse regering.

“De opvatting over de eurobonds is een fundamentele overtuiging die niet zal veranderen”, aldus de woordvoerder. Duitsland is niet het enige land dat tegen de invoering van euro-obligaties is. Finland, Oostenrijk en ook Nederland zijn tegen. “Wij zien eurobonds niet als het instrument om uit deze crisis te komen”, zei premier Mark Rutte daar eerder deze week over.

Nederland en Duitsland zijn relatief rijke landen en hebben daarom om twee redenen weinig baat bij eurobonds. De eerste reden is dat de rente bij de gezamenlijke Europese obligaties flink zou kunnen oplopen. De tweede reden is dat probleemlanden te gemakkelijk en aan te veel kredieten kunnen komen.

Frankrijk is juist vóór de invoering van de euro-obligaties, zo liet de nieuwe Franse president François Hollande weten. Voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is voor. “Wij vinden dat er meer moet gebeuren, zeker op het vlak van het delen van aansprakelijkheden. Dat kan op verschillende manieren”, zei ze. Lagarde benadrukt dat Eurolanden meer in het werk moeten stellen om de monetaire unie te versterken.

De Duitse woordvoerder zei verder nog dat nieuwe onderhandelingen over het versoepelen van de begrotingseisen voor probleemlanden als Griekenland, Spanje en Portugal overbodig zijn. De Duitse regering is eveneens tegen het uitlenen van geld uit het noodfonds aan banken.

“De vorming van een fiscale unie in Europa is nog ver weg”, zei de Duitse bondskanselier Merkel. Volgens experts is een sterke fiscale unie noodzakelijk voor de invoering van euro-obligaties.

Meer financieel nieuws...