Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Duitse eurocommissaris sluit euro-obligaties niet uit

De Duitse regering moet de uitgifte van euro-obligaties niet bij voorbaat uitsluiten. Dat zegt de Duitse eurocommissaris Günter Oettinger van het CDU in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.

De Duitse regering moet de uitgifte van euro-obligaties niet bij voorbaat uitsluiten. Dat zegt de Duitse eurocommissaris Günter Oettinger van het CDU in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.

Eurobonds zijn een kwestie van timing”, stelt Oettinger, partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister Wolfgang Schäuble van Financiën. Oettinger zelf heeft in Brussel energie in zijn portefeuille.

“Ik raad alle betrokkenen aan daar niet a priori stelling tegen te nemen”, aldus Oettinger. Merkel liet eerder weten tegen de invoering van de zogeheten eurobonds te zijn. Merkel spreekt deze week met andere EU-leiders over de eventuele invoering van euro-obligaties. Premier Mark Rutte is net als Merk ook tegen de eurobonds.

De verwachting is dat Merkel niet van standpunt veranderd. Minister van Financiën Schäuble heeft zelfs al gereageerd. “Gemeenschappelijke Europese staatsobligaties zijn geen goede uitweg uit de schuldencrisis”, zo zegt hij tegen de Duitse radiozender NDR. “Schuldenlanden moeten in plaats van euro-obligaties hun tekorten reduceren en structurele hervormingen doorvoeren.”

Als de invoering van de euro-obligaties doorgaat, dan is dat ongunstig voor relatief rijke landen als Duitsland en Nederland, omdat dan hun rente op staatsleningen gaat stijgen.

Meer financieel nieuws...