Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Duurzaam beleggen: een langetermijninvestering

In dit artikel leest u hoe u duurzaam kunt beleggen en hoe u beslist in wat voor soort bedrijf u slim kunt beleggen. We gaan ook in op de voordelen op lange termijn.

Het begrip duurzaamheid is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te denken aan de gevolgen van ons handelen voor de samenleving en de aarde. Daarom plakt men tegenwoordig op allerlei producten en diensten het woord duurzaam. Ook als belegger kunt u ervoor kiezen om geld duurzaam te beleggen.

Wat is het?

Net als alle beleggers probeert u ook als duurzaam belegger winst te maken. Maar dit is niet het enige doel: u probeert ervoor te zorgen dat met het geld dat u belegt, geen dingen worden gedaan die slecht zijn voor mens, milieu of klimaat. Als u investeert in een bepaald bedrijf, probeer u juist de activiteiten te bevorderen. Door te investeren heeft u dus invloed op de groeisnelheid van bedrijven. Als duurzaam belegger probeert u eigenlijk om bedrijven die veel geven om duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen te belonen. Zij kunnen immers met het belegde geld weer investeren en groeien. U kunt ervoor kiezen om zelf onderzoek te doen welke bedrijven of projecten duurzaam zijn, maar u kunt er ook voor kiezen om uw geld te stallen in een duurzaam beleggingsfonds.

Waar investeert u in?

Als beheerder van een duurzaam beleggingsfonds of als particuliere investeerder moet u dus gaan uitzoeken in welke bedrijven u wel wilt investeren en in welke niet. Hierbij zijn twee benaderingen mogelijk: als eerste is een negatieve benadering mogelijk. U investeert dan geen geld in bepaalde sectoren. Veelal wordt bijvoorbeeld niet belegd in bedrijven die veel CO2 uitstoten of bedrijven uit de tabak-, alcohol- en wapenindustrie. De tweede veel gebruikte benadering is de positieve benadering. Bij deze benadering kijkt u juist naar de bedrijven die uitblinken in duurzaamheid. U kijkt dan naar bedrijven die binnen hun sector het beste presteren op gebied van milieu en bijvoorbeeld de omgang met het personeel. Op deze manier beloont u als het ware de bedrijven die binnen hun sector het meest duurzaam opereren. Door per sector te kijken kunt u een eerlijkere vergelijking tussen bedrijven maken. Een chemisch bedrijf moet bijvoorbeeld meer moeite doen om duurzaam te werken dan een accountant. Van welke factoren de duurzaamheid van een onderneming afhangt en hoeveel waarde aan die factoren wordt gehangen, is meestal niet absoluut vast te stellen. De duurzaamheid van een onderneming is dus nooit een zwart-wit verhaal.

Duurzaam beleggen op lange termijn

Door duurzaam te beleggen gaat u niet altijd voor de hoogste winst op korte termijn, maar dit kan op de lange termijn natuurlijk anders zijn. Als de trend van de afgelopen jaren zich namelijk doorzet, zal het overheidsbeleid ten aanzien van bijvoorbeeld CO2-uitstoot steeds strenger worden. Bedrijven die nooit hebben gepoogd hun CO2-uitstoot te verminderen, kunnen dan geconfronteerd worden met een CO2-heffing die deze bedrijven en hun investeerders hard zullen raken. Kortom, als u als onderneming denkt aan mens en milieu houd u het uiteindelijk het langste vol. Daarom leveren duurzame bedrijven op lange termijn misschien wel het meeste rendement op. En als u nu meer geld over wilt hebben om duurzaam te kunnen beleggen, dan kunt u onderzoeken of u kunt besparen op je vaste lasten zoals bijvoorbeeld verzekeringen. Ook energieprijzen vergelijken kan zorgen voor een fors lagere energierekening, waardoor u meer geld in het beleggen kunt steken.

Meer financieel nieuws...