Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Duurzaam met geld omgaan

Jij bepaalt waar je jouw geld aan uitgeeft en daarmee welke bedrijven en initiatieven je ondersteunt. Door duurzaam met geld om te gaan zorg jij er niet alleen voor dat je veel waar voor je geld krijgt, maar zet je jouw geld ook op een duurzame manier aan het werk.

Woning verduurzamen

Duurzaam wonen is een slimme investering waar je nog lang profijt van hebt. Zo zorg je ervoor dat de energierekening omlaaggaat en jouw woning in waarde stijgt door te investeren in dubbel glas, isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen op het dak. Als je geen grote investering wilt doen valt energieleveranciers vergelijken aan te raden. Door voor de meest duurzame energieleverancier te kiezen geef je jouw geld ook op een duurzame manier uit. Had je al plannen om te verbouwen? Ga voor duurzaam en maak slim gebruik van de zon door bijvoorbeeld meer glas te plaatsen op plekken waar de zon veel schijnt. Kies voor natuurlijk isolatiemateriaal en maak gebruik van duurzaam bouwmateriaal.

Duurzaam investeren

Tegenwoordig ontvang je maar weinig rente op je spaarrekening. Zeker als er een mooi bedrag op de rekening staat is dat erg zonde. De kans is groot dat jij op zoek bent naar manieren om je geld op een duurzame manier voor je aan het werk te zetten. Er zijn steeds meer grote bedrijven die op een groene(re) manier gaan werken. Duurzame banken en investeerders steken het geld dan ook steeds vaker in grote, beursgenoteerde bedrijven. Je kunt kiezen uit diverse manieren van duurzaam investeren. Als je hier zelf de nodige kennis over hebt en het niet erg vindt om veel tijd kwijt te zijn, kan je zelfstandig investeren in beursgenoteerde bedrijven. Op deze manier kan je een goed rendement behalen, maar er komt wel risico bij kijken. Ook moet je zelf onderzoek doen naar bedrijven die in jouw ogen duurzaam genoeg zijn. Ben jij meer van het passief beleggen? Dan is het verstandig om te investeren in zogenaamde groene fondsen. Deze worden aangeboden via verschillende banken. Een bijkomend voordeel is dat erkende groene fondsen belastingvoordeel opleveren ten opzichte van minder duurzame beleggingen.

Bankwijzer

Je stalt jouw geld bij de bank. Als je waarde hecht aan duurzaamheid, is het dus ook belangrijk dat jouw bank groen is. Met de BankWijzer kan je gemakkelijk opzoeken hoe het gesteld is met jouw bank. Zo zie je in één oogopslag hoe jouw bank het doet op vijftien verschillende maatschappelijk relevante thema’s, waaronder corruptie, gendergelijkheid en natuur. Scoort jouw bank slecht? Dan kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een andere Nederlandse bank. Dit is vaak eenvoudiger dan je denkt en kan over het algemeen geregeld worden door je nieuwe bank.

Meer financieel nieuws...