Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet, welke past bij jou?

Geld lenen is voor sommige mensen best een grote stap. Bij iedereen is bekend dat het lenen van geld altijd meer kost, dan het bedrag dat je leent. Daarom zullen mensen twee keer nadenken voordat ze een lening afsluiten. En als je dan hebt besloten om te gaan lenen, voor welke lening kies je dan? Wat zijn de opties? Wat zijn de voor- en nadelen? Je leert er vandaag alles over.

Een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening staat alles vast. Je kiest zelf het bedrag dat je wil lenen en waar je dat geld aan gaat spenderen. Je hoeft geen facturen of offertes te overleggen om de kredietverstrekker te overtuigen. Bij een persoonlijke lening geef je ook zelf aan hoe lang je over de aflossing wil doen. Hoe langer je over het aflossen doet, hoe lager het bedrag per maand is dat je terug moet betalen. Naast deze vaste kosten per maand en het bedrag dat je wil lenen staat de rente ook vast. Dit is voordelig, want zo kunnen de maandelijkse kosten niet schommelen.

Een persoonlijke lening is bijvoorbeeld heel geschikt als je toe bent aan vastigheid. Als je binnen een paar jaar aan kinderen wil beginnen of juist een kind op komst hebt, ben je toe aan vaste lasten. Je wil dan niet dat de maandelijkse uitgaven veel kunnen schommelen. In deze situatie wil je de lening dan wellicht zo lang mogelijk vastzetten, zodat de kosten per maand ook het laagst blijven.

Voordelen

  • Alles staat vast, dus je komt niet voor verrassingen te staan
  • Je hoeft geen facturen of offertes te overhandigen
  • Je bent vrij in het besteden, jij bepaalt voor welk doel je leent
  • Altijd vrijblijvend verschillende leningen vergelijken

Nadelen

  • Aflossen gaat bijna nooit boetevrij
  • Je kunt geen wijzigingen aanbrengen in het contract, want alles staat vanaf het begin vast

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet werkt weer heel anders. Je sluit een bepaald kredietlimiet af en daar kun je geld van lenen wanneer je maar wil. Ook hierbij geldt weer dat je het mag gebruiken voor elk doel dat je maar wilt. Of je wasmachine nou kapot is, je een veranda in de tuin wil of denkt aan een dakkapel. Het is aan jou, waar jij het bedrag voor leent. Een doorlopend krediet kun je zien als een geldreserve. Iedere keer als je een deel terugbetaald, wordt dat weer opgenomen in de reserve. Zo kun je steeds het bedrag dat je terugbetaald, weer opnieuw lenen. Anders dan bij een persoonlijke lening, staat bij een doorlopend krediet niets vast, behalve je kredietlimiet.

Aangezien er niets vast staat, kan dat ook heel voordelig zijn. Leen je niks van je krediet, dan kost het je ook niks. Je betaalt pas rente als je een bedrag leent. De rente wordt dan ook alleen berekend over het geleende bedrag.

De nulstelling verplichting

Met een doorlopend krediet is er een grotere kans dat iemand schulden opbouwt. Om dit tegen te gaan bestaat er de nulstelling verplichting. Dat betekent dat je voor een wettelijk bepaalde datum het hele krediet terug moet betalen, zodat de aflossing op 0 staat. Na deze datum kun je het krediet weer volledig gebruiken. Daarna wordt er weer een nieuwe nulstelling datum berekend.

Voordelen

  • Je leent het bedrag wanneer jij dat wil
  • Je gebruikt het geleende bedrag voor een doel naar keuze
  • Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je besteed
  • Vaste maandelijkse aflossing
  • Krediet wordt aangevuld, naarmate je terugbetaalt
  • Contract kan tussendoor aangepast worden

Nadelen

  • Je leent wellicht meer dan de bedoeling is
  • Je maandelijkse kosten kunnen schommelen
  • Je hebt te veel vrijheid qua aanpassingen, dat het niet altijd goed hoeft uit te pakken
  • Je zit vast aan de nulstelling verplichting

Let op, geld lenen kost ook geld

Meer financieel nieuws...