Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Een persoonlijke lening: wat houdt dit precies in?

Heeft u geld nodig, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of het maken van een droomreis? Dan kan een persoonlijke lening uitkomst bieden. Hier leest u wat deze lening inhoudt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wilt u graag op vakantie? Of wilt u dolgraag uw huis verbouwen? Dan is dit doorgaans geen probleem als u dit uit eigen middelen kunt bekostigen. Voor mensen zonder spaargeld, is dit echter een ander verhaal. Een persoonlijke lening kan dan uitkomst bieden. Wat houdt deze lening precies in? En wat zijn de voor- en nadelen van deze leenvorm?

Hoe werkt het precies?

Anders dan bij een doorlopend krediet, wordt er bij een persoonlijke lening in één keer een geldbedrag op uw rekening gestort. Dit bedrag kunt u zelf kiezen. Bij de meeste banken ligt dit bedrag tussen de € 2500,- en € 50000,-. U moet dit bedrag binnen een vaste looptijd terugbetalen. Dit doet u in termijnen, tegen een vast rentepercentage. Zo weet u precies wat u maandelijks moet gaan aflossen en komt u dus niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Wanneer kiest u voor deze lening?

Deze leenvorm is vooral handig wanneer u precies weet hoeveel geld u nodig hebt voor uw reis, aankoop of project. U geeft het ontvangen bedrag meestal in één keer uit. Veel mensen gebruiken deze lening bijvoorbeeld voor het kopen van een auto. De aanschafprijs daarvoor staat namelijk vast. U weet gedurende de looptijd van de lening precies wat u per maand moet gaan aflossen. Ook wordt deze lening vaak gebruikt voor het verbouwen of verbeteren van een koopwoning. Denk hierbij aan het plaatsen van een dakkapel of een nieuwe badkamer. Wist u trouwens dat de rente aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting? Dat kan u weer een hoop geld besparen!

Voorwaarden

De bank of kredietverstrekker kijkt hoeveel u verantwoord kunt lenen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het inkomen, uw leeftijd en de maandlasten. Het maandbedrag wordt meestal via automatische incasso van uw bankrekening gehaald. Houd er rekening mee dat wanneer u een lening afsluit, deze altijd wordt aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie. Ook goed om te weten is dat er een aantal banken zijn waarbij de (volledige) schuld wordt kwijtgescholden bij overlijden. Het gaat hier om ABN Amro, BNP Paribas, Rabobank en Santander.

Voordelen en nadelen

De twee grote voordelen van deze leenvorm zijn dat u van tevoren precies weet hoeveel u maandelijks moet gaan aflossen en dat het geleende bedrag in één keer op uw rekening wordt gestort. Een nadeel is dat u bij sommige aanbieders een boete krijgt als u vroegtijdig aflost. Daarnaast is de rente op deze lening vaak hoger dan bij een doorlopend krediet. En let op: geld lenen kost altijd geld.

Geld lenen kost geld

Overweegt u om een deze lening af te sluiten? Verdiep u dan eerst in de voor- en nadelen van deze lening. Heeft u zelf genoeg spaargeld? Dan is het raadzaam om dit spaargeld te gebruiken voor uw aankoop of verbouwing. Laat u ook altijd goed adviseren door de kredietverstrekker. Zij moeten u voorzien van goed en transparant advies. Op deze manier weet u al snel of een persoonlijke lening iets voor u is.

Meer financieel nieuws...