Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Europa bedreiging voor Nederlandse pensioenen

Nieuwe wetgeving van Europa gaat mogelijk een bedreiging vormen voor het Nederlandse pensioenstelsel. De gevolgen voor Nederlandse pensioenen en pensioenfondsen zijn dankzij Europa enorm.

De wetgeving van Europa beïnvloedt mogelijk het Nederlandse pensioenstelsel. Dat stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in een interview tegenover NU.nl. “De grootste spaarpot van Nederland moet door Nederland gecontroleerd worden, niet door Brussel”, aldus het kamerlid, die vreest voor de gevolgen.

Nederland gaat er alles aan doen om de nieuwe Europese regels te voorkomen. De belangen zijn namelijk enorm. Europa wil strengere eisen voor pensioenfondsen, zodat zij tientallen miljarden extra als buffer in kas moeten houden. Volgens het ministerie is het niet te voorkomen dat dit gevolgen, zoals verhoging van premies en verlaging van pensioenuitkeringen.

“Europa wil pensioenfondsen zien als verzekeraars, terwijl het voor ons een onderdeel van het sociale zekerheidsstelsel is”, zegt Omtzigt. Het CDA-kamerlid is pensioenrapporteur namens de Tweede Kamer en moet het Kamerstandpunt in Europa verkondigen. Volgens de Tweede Kamer staan de pensioenen vanwege de economische crisis al genoeg onder druk.

“Bijna de helft van het totale Europese pensioenvermogen, behoort toe aan die paar miljoen Nederlanders”, vervolgt Omtzigt. “Dan zou dus de grootste spaarpot van Nederland onder Brusselse invloed gaan vallen, terwijl pensioenen bijna het enige deel van het financiële stelsel is waar juist géén staatssteun naartoe hoefde.”

Nederland, als één van de weinige landen in Europa met pensioenfondsen, wordt volgens Omtzigt gestraft voor goed werk. “Deze nieuwe Europese regels gaan alleen gelden voor landen die pensioenfondsen hebben, namelijk Nederland, Duitsland, Engeland en Ierland. Zo lijkt het erop dat Europa juist die landen regels oplegt, die hun zaken relatief goed op orde hebben. Andere landen zonder noemenswaardige pensioenfondsen hebben dan nergens last van.”

Of en wanneer de Tweede Kamer daadwerkelijk iets kan bewerkstelligen tegen de Europese bedreiging voor Nederlandse pensioenen, is nog onbekend.

Meer financieel nieuws...