Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Financieel voordeel halen? Regel dit dan nog voor uw eindbalans in 2018

1 januari is de peildatum van uw vermogen. Het kan daarom slim zijn om nog enkele financiële zaken te regelen voor een gunstige eindbalans.

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. We hoeven voorlopig nog geen belastingaangifte te doen, dus mogelijk bent u nog niet bezig met uw financiële balans. Toch is het interessant om nu al met een aantal zaken rekening te houden. Hoe lager uw vermogen op 1 januari, hoe gunstiger dit straks is voor uw belastingaangifte in maart of april.

1 januari peildatum vermogen

Op 1 januari wordt uw vermogen door de Belastingdienst vastgesteld. Vaak is het daarom slim om te zorgen dat uw vermogen zo laag mogelijk is op deze datum. Dat wil zeker niet zeggen dat het nu tijd is om extreem veel kerstcadeaus in te slaan, nee hoor, er zijn ook andere opties. Lees ze even door en kijk of u iets kunt met deze zaken.

Verzekeringen vooruit betalen

U kunt uw verzekeringen voor 2019 in termijnen betalen, bijvoorbeeld maandelijks een bedrag. Indien het voor u financieel mogelijk is, is het aan te raden om zoveel mogelijk verzekeringen in 2018 al volledig te betalen. Denk hierbij aan uw zorgverzekering. U krijgt ten eerste vaak een korting op uw totaalbedrag en ten tweede scheelt dit op uw eindbalans op 1 januari.

Extra aflossen hypotheek

Flink gespaard afgelopen jaar? Overweeg om alvast een extra deel van uw hypotheek af te lossen. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste wordt namelijk de hypotheekrenteaftrek volgend jaar met een half procent verlaagd, dus dit jaar profiteert u van een hogere renteaftrek. Ten tweede scheelt dit ook weer aan belast vermogen aan het eind van het jaar. Ten derde verlaagt u ook nog eens uw maandlasten en bent u zo normaal gesproken sneller hypotheekvrij.

Let op, er zijn uitzonderingen voor of dit voor u verstandig is, bijvoorbeeld wanneer uw belastbaar inkomen hierdoor in een hogere box terecht komt of wanneer u een boete moet betalen bij vroegtijdig aflossen. Vraag bij twijfel daarom altijd advies aan een financieel expert.

'Gratis' geld schenken

Gratis geld schenken klinkt u misschien raar in de oren, maar helaas is niets minder waar. Wilt u iemand geld geven, dan moet daar schenkingsbelasting over betaald worden. Wel zijn er allerlei vrijstellingen. Wilt u uw kind bijvoorbeeld €10.000 schenken, dan is het slim om het ene deel daarvan in 2018 te schenken en het andere deel in 2019. De som voor belastingvrij schenken aan kinderen staat in 2018 op €5.363 (schenkingen aan anderen is belastingvrij tot €2.147). Er zijn overigens uitzonderingen, zoals bij de schenking van geld voor een huis. Kijk voor de details altijd even op de site van de Belastingdienst.

Laten klussen in huis

Wilt u uw huis verbouwen, isoleren, of bijvoorbeeld een flinke schilderbeurt geven? Probeer dan dit jaar nog een afspraak te maken. De BTW hierop gaat namelijk van zes naar negen procent. Ook hierop kunt u dus in 2018 nog besparen.

Meer financieel nieuws...