Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Geen verdrievoudiging bankenbelasting

De verdrievoudiging van de bankenbelasting gaat tot opluchting van de banken niet door. De bankenbelasting wordt nu verdubbeld van 300 naar 600 miljoen euro.

De verdrievoudiging van de bankenbelasting gaat tot opluchting van de banken niet door. De bankenbelasting wordt nu verdubbeld van 300 naar 600 miljoen euro, zo stemde de Tweede Kamer over de wet bankenbelasting.

De wet bankenbelasting moet ervoor zorgen dat banken meebetalen aan de kosten van de crisis. Het aanvankelijke plan was om banken jaarlijks 300 miljoen aan belasting te laten betalen. In het Catshuis werd gesproken van een verdubbeling en in de Tweede Kamer was zelfs een meerderheid voor een verdrievoudiging van de bankenbelasting naar 900 miljoen euro.

Door het begrotingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie is het voorstel van een verdrievoudiging van tafel. In het akkoord staat wel dat de bankenbelasting wordt verdubbeld.

Het plan om de bankenbelasting te verdrievoudigen is afkomstig van GroenLinks-kamerlid Bruno Braakhuis. Braakhuis heeft naar aanleiding van het Lenteakkoord zijn wetswijzigingsvoorstel aangepast. De SP, PvdA en PVV, die achter de verdrievoudiging staan, zijn nu teleurgesteld. Banken, die vanaf het begin tegen de plannen waren, zijn juist opgelucht. Ze waren bang de kredietverlening te moeten terugschroeven.

Zowel de PvdA als de PVV diende een nieuw wetsvoorstel in. Zo pleitte de PvdA alsnog voor een verdrievoudiging van de bankenbelasting. De PVV wilde graag de belastingvrije voet in het voorstel schrappen. Beide wetsvoorstellen konden niet rekenen op een Kamermeerderheid.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft geadviseerd over de mogelijke gevolgen van de verhogen van de bankenbelasting. De brief naar staatssecretaris Frans Weekers van Financiën met daarin het advies is nog onderweg, maar Braakhuis vond langer uitstel van het wetsvoorstel onnodig. “Ik weet al dat het advies negatief zal zijn over verdere verhoging van de bankenbelasting, dus dat heb ik mee kunnen wegen”, reageert Braakhuis.

Met het wetsvoorstel, dat kon rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, wordt niet alleen de bankenbelasting verhoogd van 300 naar 600 miljoen euro, maar worden ook bonussen aangepakt. Banken die bonussen uitkeren die hoger zijn dan het jaarsalaris moeten nu vijf procent meer belasting betalen.

Bonussen van meer dan een kwart van het jaarsalaris worden reeds al extra belast. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is daar blij mee. “Ik hoop dat de aandeelhouders nu ervoor zullen zorgen dat de bonussen laag worden en blijven”, aldus Omtzigt.

Meer financieel nieuws...