Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Geld lenen als student

Overzicht van de mogelijkheden die studenten hebben om geld te lenen tijdens hun studie.

Een grote groep mensen die vaak geld nodig hebben maar geen inkomen hebben zijn natuurlijk de studenten. Studeren kost nou eenmaal veel geld; Je moet de huur van je kamer betalen, je moet het collegegeld van je hogeschool of universiteit betalen, je moet boeken kopen en daarnaast wil je natuurlijk ook nog weleens uitgaan en dan een drankje kunnen kopen. Allemaal zaken die geld kost, maar je hebt door je studie geen of niet veel tijd om te werken om zo iets bij te kunnen verdienen. Daarom is er een specifieke studentenlening, alleen beschikbaar voor hen die studeren.

Financiële instellingen hebben meestal geen moeite om studenten geld te lenen. Ze zijn de welgestelde mensen van de toekomst. Ze hebben relatief goede kans op een baan en dus een goed inkomen in de nabije toekomst. Daarnaast is het een mooie manier om ze alvast aan je te binden voor de toekomst. De studenten kunnen op verschillende manieren geld lenen en zo toegang krijgen tot extra geld.

Geld lenen van de overheid

Dit is vaak de goedkoopste optie om geld te lenen als student. Bovenop je studiefinanciering krijg je extra geld in de vorm van een zogenaamde aanvullende lening. De rente is meestal laag, zo rond de twee procent en dus een stuk lager dan bij de banken. Je krijgt na je studie lang de tijd om je lening terug te betalen, dit door een maandelijks bedrag, waarvan de hoogte mede afhankelijk is van je inkomen.

Door de lange looptijd kan het extra te betalen bedrag aan rente toch nog flink oplopen, ondanks de lage rente. Let dus goed op en sluit deze lening het liefst alleen af als je het echt nodig hebt.

Rood staan op je studentenrekening of een speciaal studentenkrediet

Dan zijn er dus nog de gewone commerciële banken. Deze rekenen een aanmerkelijk hoger rentepercentage, vaak zo tussen de zeven en de tien procent! Je kunt kiezen voor een speciale bankrekening voor studenten waarop je rood kunt staan, meestal tot 1.000 euro. Een andere mogelijkheid is een doorlopend krediet, speciaal voor studenten. Mocht je de mogelijkheid hebben om te kiezen kies dan voor lenen van de overheid, dit is verreweg het voordeligst.

Gebruik je geleende geld verstandig

Je bent jong en daar wil je natuurlijk van genieten. Een avondje stappen, nieuwe kleding terwijl je kast al uitpuilt, een nieuwe spelcomputer of misschien wel kansspellen zoals roulette of blackjack spelen, het zijn leuke bezigheden. Natuurlijk kan het geen kwaad om je af en toe te vermaken of aankopen te doen die niet noodzakelijk zijn, het hoort erbij.

Let er echter wel op dat je niet te ver gaat in het geld uitgeven. Geld kun je immers maar één keer spenderen. Zeker als je geld leent is het verstandig om je uitgaven te beperken. Probeer af en toe wat geld apart te leggen voor leuke dingen en houd jezelf daaraan. Anders stapelt je lening alleen maar op en wordt het steeds lastiger die terug te betalen. Loopt je lening te hoog op? Besteed je geld dan alleen nog aan noodzakelijke uitgaven.

Meer financieel nieuws...