Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Geld lenen kost geld, maar hoe werkt het?

Geld lenen kost geld. Deze woorden horen we wekelijks tientallen malen voorbij komen op radio en televisie. Dat geld lenen geld kost, is logisch. Het is immers een dienst die door een onderneming wordt aangeboden. Als we een dienst afnemen, moeten we daarvoor betalen. Dat is een hele vanzelfsprekende werkwijze. Toch lijken veel mensen huiverig te zijn om een lening aan te gaan. Als je op verantwoorde wijze te werk gaat, is die vrees helemaal niet nodig. We leggen hier uit hoe het afsluiten van een lening in zijn werk gaat.

Hoeveel kun je lenen

Stel dat je een auto van 25.000 euro wilt kopen. Maar je hebt dat geld niet direct beschikbaar. Dan kun je ervoor kiezen om 25.000 euro te lenen. Maar de hoogte van het te lenen bedrag hangt af van een aantal zaken. Het meest belangrijke is natuurlijk je inkomen. Heb je een vast maandelijks salaris, dan zal de hoogte daarvan een rol spelen bij het bepalen van de maximale leensom. Ook wordt gekeken naar je gezinssituatie, je leeftijd en de vraag of je bijvoorbeeld een eigen woning hebt. Tenslotte is de vraag welke looptijd je voor de lening in gedachten had. Dat kan bijvoorbeeld een jaar zijn, maar ook vijf of tien jaar. Een kredietverstrekker doet je op basis van deze gegevens een voorstel.

Praktijkvoorbeeld

Stel je voor dat je een Defam lening wilt afsluiten voor de aanschaf van de auto waarover we zojuist spraken. Defam is een Nederlandse kredietverstrekker. Deze financieringsmaatschappij is een 100% dochter van ABN-AMRO en dus een zeer stabiele en betrouwbare partner. Heb je alle gegevens ingevuld, dan krijg je vanzelf een aanbod met een duidelijk overzicht van de te betalen kosten. Die kosten bestaan uit de maandelijkse aflossing van het geleende bedrag, vermeerderd met de overeengekomen rente. Zodra je tekent voor akkoord, wordt de leensom op korte termijn aan je overgemaakt. Je kunt dus vrijwel direct over het geld beschikken.

Aflossingen

Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, ontdek je welke kredietverstrekker het beste aanbod heeft. De administratieve afhandeling is vrijwel overal gelijk. Ga je dus bijvoorbeeld een Interbank lening aanvragen, dan mag je dezelfde werkwijze verwachten. Je krijgt duidelijk te horen welk bedrag je maandelijks moet aflossen. Dat wordt dan gewoon een vaste maandelijkse kostenpost, net zoals de verzekeringspremie of telefoonrekening. Het fijne is echter dat je naar een eindpunt toewerkt.

Meer financieel nieuws...