Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Geld lenen voor zonnepanelen? Dit zijn de mogelijkheden

Zonnepanelen op het dak van je woning plaatsen kan behoorlijk lucratief zijn. Zeker wanneer we deze manier van het opwekken van energie vergelijken met traditionele methodes, waarbij voornamelijk kolen en gas worden gebruikt. De panelen voor het oogsten van zonnestroom zijn de afgelopen jaren van een steeds betere kwaliteit geworden, waardoor ze in de regel ook steeds langer meegaan. Daarnaast is er voor wat betreft de kostprijs van deze duurzame energieopwekkers doorlopend een dalende trend te zien. Het feit dat zonnepanelen weliswaar steeds goedkoper worden, betekent op dit moment helaas nog niet dat je zeer hoogwaardige kwaliteit tegen spotprijzen in je bezit kunt krijgen. Zonnepanelen (laten) plaatsen vergt nog steeds een investering van enkele duizenden euro?s. Hoe financier je zonnepanelen?

Financieren via je hypotheek
Uiteraard kun je voor je nieuwe panelen gaan sparen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om ze middels een lening te financieren. Op dat vlak zijn er een aantal mogelijkheden. Ten eerste zou je je hypotheek speciaal voor dit duurzame energieproject kunnen verhogen. In principe is het mogelijk om tot 106 procent van de waarde van je woning te lenen. Let wel, niet elke hypotheekverstrekker biedt je voor een duurzaamheidsupgrade zo?n uitbreidingsoptie aan. Wellicht zou je in dat geval op basis van je inkomen extra geld bij je hypotheekverstrekker kunnen lenen. Ben je voor je woning in het bezit van een energieprestatiegarantie van tien jaar, dan is het namelijk mogelijk om maximaal 20.000 euro bovenop je bestaande hypotheek te lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Vraag je hypotheekadviseur wat er in jouw specifieke situatie mogelijk is.

Speciale leningen voor duurzaamheidsinvesteringen
Wanneer verhoging van je hypotheek voor de aanschaf van zonnepanelen geen interessante optie voor je is, kun je ook voor een energiebespaarlening kiezen. Dit leenproduct is een initiatief van de overheid, Rabobank en de ASN Bank en biedt je de mogelijkheid om voor energiebesparende maatregelen tot 65.000 euro te lenen tegen een zeer lage rente. Aan deze energiebespaarlening zit echter wel de voorwaarde vast dat je niet meer dan 75 procent van het geleende geld aan zonnepanelen mag besteden en dat het overige deel van de lening aan een of meer andere vormen van energiebesparing in je woning moet worden besteed. Geef je er de voorkeur aan om helemaal zelf te bepalen waar je je geleende geld precies aan uitgeeft? Dan kun je bij elke willekeurige financier natuurlijk ook gewoon een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten.

Extra stimuleringsopties op lokaal niveau
Naast de zojuist genoemde energiebespaarlening bieden tal van Nederlandse gemeenten hun inwoners ook een alternatief aan in de vorm van een zogenoemde duurzaamheidslening. Dit is een persoonlijk krediet dat doorgaans tegen meer gunstige rentetarieven wordt aangeboden dan wanneer je een persoonlijke lening bij een commerciële partij zou afsluiten. Daarnaast stimuleren veel lokale overheden duurzaamheid binnen hun eigen gemeentegrenzen door lokale subsidies op onder meer de aanschaf van zonnepanelen te verstrekken. Via de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je gemakkelijk op lokaal niveau de specifieke subsidie- en financieringsmogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie vergelijken, zodat je doelgericht kunt bepalen wat de meest geschikte mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie zijn.

Meer financieel nieuws...