Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Hoe bespaar je op uitmetingskosten bij het realiseren van een bouwproject?

Er komen bij een bouwproject allerlei kosten kijken. Bijvoorbeeld bij het bouwen van een nieuwbouwhuis en aankopen van grond. In dat geval zijn er andere kosten van toepassing dan bij de koop van een bestaande woning. Bijvoorbeeld de kosten van kadastrale uitmeting. Het is ook in andere situaties nodig om een kadastrale uitmeting te laten verrichten, zoals bij de verkoop van een deel van je eigen grond. Of bij het kopen van een deel van de grond van je gemeente om daar een huis op te bouwen. Nu zijn er verschillende manieren om de uitmeting te realiseren en dat brengt opties tot besparing met zich mee. Ontdek hier hoe je bespaart op de uitmetingskosten aan de hand van drie inmeetmanieren.

Uitmeten voor de overdracht met definitieve afbakening

In deze situatie geef je het Kadaster de opdracht voor het uitmeten van het perceel. Lever je zelf de meetgegevens aan dan bespaart dat op de kosten. Je krijgt overigens op verzoek een offerte aangereikt, waarin de kosten omschreven staan. Indien je geen meetgegevens aanlevert dan komt de landmeter van het Kadaster in actie die de gegevens vastlegt. De grenzen en oppervlakten komen op de kadastrale kaart te staan.

Uitmeten voor de overdracht met voorlopige afbakening

Het is ook mogelijk om het uitmeten voor de overdracht met voorlopige afbakening te laten plaatsvinden. De notaris heeft de bevoegdheid om de voorlopige grenzen en oppervlakten aan te vragen. De afbakening staat dan op een kadastrale tekening. Het is eveneens mogelijk dat een architect van de gemeente in de gelegenheid is om de coördinaten ter beschikking te stellen. Bij een nieuw te vormen perceel komen de kosten hoger uit in vergelijking met de eerste optie.

Uitmeten na de overdracht

De kosten voor een nieuw te vormen perceel zijn het hoogst bij de keuze voor het uitmeten na overdracht bij de notaris. De notariële akte vormt in dat geval de basis voor een opdracht aan het Kadaster. Er is in dit geval sprake van een kadastrale tekening die aan de akte is gehecht en een schetsmatige weergave kent. Er gelden vastgestelde kadastrale kosten voor deze wijze van uitmeten die per jaar worden vastgesteld.

Het is op basis van de bovengenoemde manieren voordelig om zelf de meetgegevens aan het Kadaster te leveren, want daarmee bespaar je op de kosten. Het blijkt dat het uitmeten na de overdracht de meeste kosten met zich meebrengt.

Meer financieel nieuws...