Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Hoe gaat de aanschaf van een woning precies in zijn werk?

Wanneer je een nieuwe woning gaat kopen zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Ook krijg je met veel verschillende kosten te maken. Wat zijn deze kosten precies en hoe gaat de aankoop in zijn werk?

Aanschaffen van een woning

Als je een nieuwe woning gaat kopen zul je in eerste instantie moeten gaan praten met een hypotheekadviseur. Hij zal voor je uitrekenen wat het maximale bedrag is van je hypotheek. Wanneer je dit hebt uitgezocht kun je op huizenjacht gaan. Als je een geschikte woning hebt gevonden kun je hier een bod op doen. Als de verkoper hiermee akkoord is kunnen jullie overgaan tot de aankoop. Bij de aankoop van een nieuwe woning komen veel kosten kijken. Om je voor te bereiden zetten we de belangrijkste kosten op een rij. Deze kosten kunnen natuurlijk altijd iets verschillen. We zijn hierbij uitgegaan van een woning die rond de 300.000 euro kost.

Makelaarskosten

Als je al een woning hebt die verkocht moet worden schakelen veel mensen de hulp in van een verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar zal je helpen bij de verkoop van je woning. Doorgaans rekenen makelaars een percentage van de verkoopprijs van het huis als tarief voor hun verdiensten. Dit kan verschillen maar bij veel makelaars ligt dit iets boven de 1%. Hiervoor zou je dus ongeveer 4000 euro kwijt zijn.

Overdrachtsbelasting

Bij de aanschaf van een nieuwe woning moet je een stukje belasting betalen. Dit is de overdrachtsbelasting. Het percentage hiervoor ligt op 2% van de huizenprijs. Hiervoor ben je dus rond de 6000 euro kwijt.

Advieskosten

Je hebt bij de aanschaf van een woning van verschillende mensen advies nodig. In eerste instantie natuurlijk een hypotheekadviseur maar er komt nog meer bij kijken. Misschien heb je wel bouwtechnisch advies nodig of moet je huis getaxeerd worden. De kosten voor hypotheekadvies kunnen al oplopen tot 3 a 4000 euro. Voor bouwtechnisch advies ben je meestal rond de 400 euro kwijt, ook de taxatiekosten liggen rond de 400 euro.

NHG

De NHG is een soort verzekering voor wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen. Ook deze kosten worden bepaald aan de hand van een percentage. Dit percentage is 0,9% en kun je aanvragen voor een hypotheek tot 290.000.

Er zijn dus een hoop kosten om rekening mee te houden. De totale extra kosten liggen meestal ergens rond de 6%. Je mag tegenwoordig niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Wanneer je de totale waarde van je huis leent kun je geen extra kosten meefinancieren. Wanneer je minder dan 100% van de woningwaarde leent kun je deze extra kosten dus wel meefinancieren in je hypotheek.

Meer financieel nieuws...