Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Hoe regel ik een auto als zzp’er?

Er zijn verschillende manieren voor zzp’ers als het gaat om een auto regelen. De keuze ligt bij jou: wil je een auto op de zaak of privé? Bij elke keuze komen er andere fiscale regels bij kijken, dus wees goed voorbereid voordat je een keuze maakt. In dit artikel vertellen wij je alle mogelijkheden op het gebied van autogebruik voor zelfstandige ondernemers.

Een bedrijfsauto zakelijk leasen

Als je als zelfstandige ondernemer een auto wilt voor je zaak, maar geen groot budget hebt, dan zou leasen interessant voor jou kunnen zijn. Als je een auto least betaal je maandelijks een vast bedrag. Een voordeel van leasen is dat onderhoud en verzekeringen in de leaseprijs inbegrepen zijn. Je kunt uit twee verschillende leasevormen kiezen:

Operational lease

Bij operational lease huur je in principe een auto. Je wordt namelijk geen economisch eigenaar van een auto. Zodra het leasecontract afloopt, moet de auto weer ingeleverd worden bij het bedrijf waarvan jij de auto least. De maandelijkse vaste kosten die je hebt zijn volledig aftrekbaar. Je profiteert van onderhoud en pechhulp. Als er iets met de auto gebeurt ben je verzekerd en kan je de auto kosteloos laten repareren. Het nadeel van operational lease is dat het maandelijkse bedrag hoger is dan bij financial lease. Maar het voordeel is dat bijna alle bijkomende kosten inbegrepen zijn en je een laag risico hebt.

Financial lease

Als je een auto financial least, ben je eigenaar van de auto. Dit komt doordat je maandelijks de auto afbetaald, oftewel een kredietvorm. Je betaalt de auto in termijnen aan de leasemaatschappij en bent daardoor niet in één keer een grote uitgave kwijt. Je kunt de waarde van de auto op je balans zetten, wat ervoor zorgt dat je in meeste gevallen recht hebt op renteaftrek en afschrijving. Je mag zelf kiezen of je een gloednieuwe auto wilt leasen of een tweedehands auto. De overige kosten moet je wel zelf betalen. Dit gaat om verzekeringen, wegenbelasting, brandstof enzovoort. Het voordeel is dat als het leasecontract afloopt, de auto van jou is.

Als je zakelijk least moet je wel één dingetje in de gaten houden, namelijk bijtelling. Als je meer dan 500 km privé rijdt, dan moet je bijtelling betalen. Dit betekent dat je extra belasting over deze kilometers moet betalen.

Auto kopen op de zaak

Wil je een auto kopen voor je bedrijf? Dan is het verstandig op het op de zaak te zetten. Met een bedrijfsauto heb je recht op enkele fiscale voordelen. Zo mag je de aanschafkosten van de auto van de winst van je bedrijf aftrekken. Dit mag niet in één keer, maar moet gedaan worden over een bepaalde periode. Het grootste voordeel van een bedrijfsauto hebben, is dat je alle overige kosten kunt boeken als zakelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan APK, brandstof, verzekeringen enzovoort.

Ook nu moet je opletten op het aantal kilometers dat je privé rijdt. Is dit meer dan 500 km per jaar? Dan moet je namelijk bijtelling betalen.

Koop een auto voor privégebruik en registreer hem zakelijk

Als je een privéauto registreert als zakelijk bezit, kun je dus ook profiteren van alle zakelijke voordelen. Je kunt namelijk een vergoeding krijgen voor de zakelijke reizen die je maakt. Deze kosten geef je maandelijks of per kwartaal op als vervoerskosten. Op jaarbasis scheelt dit je enorm veel geld!

Meer financieel nieuws...