Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Hoe sluit ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af?

Als zelfstandig ondernemer doe je er goed aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering is weliswaar niet verplicht, maar je kunt jezelf er veel leed door besparen. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade die jij, een medewerker of een product dat je maakt of levert aanricht bij personen of objecten. Ben je nog niet verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid, maar wil je dit wel? In deze tekst lees je hoe je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit.

Stap 1: Ga op zoek naar een verzekeraar

Wie een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af wil sluiten, moet eerst een verzekeraar vinden die deze verzekering aanbiedt. Dit is niet bepaald lastig, want bij de meeste verzekeraars kun je vandaag de dag wel een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten. Heb je al meerdere zakelijke verzekeringen afgesloten? Dan kan het verstandig zijn om ook een AVB bij deze verzekeraar af te sluiten. Sommige verzekeraars werken namelijk met pakketkorting. Hoe meer verzekeringen je afsluit, des te meer korting je krijgt. Hierdoor kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een stuk goedkoper uitvallen dan wanneer je hem bij een andere verzekeraar afsluit.

Stap 2: Stel jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering samen

Sommige ondernemers denken dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ieder bedrijf hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Bij veel verzekeraars stel je namelijk zelf een AVB samen. Je kunt voor een standaard zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kiezen, maar het is ook mogelijk om je verzekering uit te breiden met beroeps- en/of bestuursaansprakelijkheid. Je sluit een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af als je een belangrijke stem hebt in grote projecten of anderen adviseert. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA) is bedoeld voor schade door bestuurlijke fouten van jezelf en eventuele medebestuurders.

Stap 3: Bereken de premie

Weet je inmiddels hoe jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eruit moet zien? Dan wil je vast ook weten hoeveel premie je per maand gaat betalen als je deze verzekering afsluit. Omdat iedere AVB anders is, kunnen we je dit op voorhand niet precies vertellen. Gelukkig kun je op de site van de meeste verzekeraars de premie berekenen. Je geeft simpelweg aan hoe jij je wilt verzekeren en de site maakt een berekening. In veel gevallen zie je binnen een paar tellen hoeveel je ongeveer per maand betaalt voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als je schrikt van de prijs, kun je bij andere verzekeraars kijken of je hier goedkoper uit bent.

Stap 4: Sluit de verzekering af

Als je tevreden bent met de verzekering en de premie die je hiervoor gaat betalen, wordt het tijd om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Vroeger moest je hier de deur nog voor uit, maar tegenwoordig is dit niet meer nodig. Bij de meeste verzekeraars kun je namelijk online een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluiten. Hiervoor doorloop je simpelweg een aantal eenvoudige stappen. Een verzekeraar vraagt je bepaalde gegevens in te vullen. Als je alles ingevuld hebt, kun je de aanvraag voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering indienen.

Meer financieel nieuws...