Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Hoelang duurt aanvraag persoonlijke lening?

‘Geld lenen kost geld’, dat is de slogan die we overal horen betreft het lenen van geld. Maar, weet jij wel waar je allemaal geld voor kunt lenen én hoe zo’n proces in zijn werking gaat? Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten uit welke soort leningen je kunt kiezen. Daarnaast is het handig om te weten hoelang het duurt als je een lening aanvraagt. Je wil natuurlijk wel weten binnen hoeveel dagen dat geleende geld op jouw rekening kan staan. Hieronder lees je alles wat jij moet weten over het lenen van geld.

Waarvoor kan ik een lening afsluiten?

Als je nog nooit in de positie bent geweest, dat je geld moest lenen, weet je waarschijnlijk niet voor welke doelen of producten je een lening kan afsluiten. De meest voor de hand liggende zijn de restschuld van je hypotheek en een verbouwing. Waarschijnlijk wist je al dat je voor die doelen geld kunt lenen, net zoals voor het oversluiten van je lening. Maar, je kunt natuurlijk ook geld lenen voor het vakantiehuis dat jij op het oog hebt. Of wat dacht je van de inboedel? Die moet ook gefinancierd worden en met een lening heb je meer te besteden om nét die mooiere bank of leukere stoelen te kopen. Lenen kost dan wel geld, maar het maakt het ook nét wat makkelijker om aan te schaffen wat jij wil.

Bovendien zijn er nog andere producten, waarvoor je een lening kan afsluiten. Het gaat dan vooral om voertuigen. Die gloednieuwe auto, die al maanden door je hoofd spookt? Ja hoor, daar kan gewoon een lening voor afgesloten worden. Hetzelfde geldt voor een motor, boot, camper of caravan. Jouw droom om een boot aan te schaffen, kan nu misschien wel veel eerder uitkomen dan dat je in eerste instantie had verwacht. Sparen is niet meer nodig, want je kunt ook een bedrag ervoor lenen. Zo zie je maar weer, dat een lening de uitkomst biedt als jij jouw dromen waar wil maken.

Welke leningen kan ik afsluiten?

Als je geld gaat lenen, moet je eerst bedenken wat je er mee wil financieren. Er zijn namelijk verschillende soorten leningen. In dit artikel bespreken we de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Aan de hand van jouw wensen en doelen, kun je bekijken welke leenvorm het beste bij jou past.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is de meest gunstige lening. Het hele leenbedrag wordt op jouw rekening gestort en elke maand betaal je een vast bedrag terug. Dat bedrag wat je elke maand aflost staat vast, net als de rente en hoelang je over het afbetalen mag doen. De rente fluctueert constant, dus dat dit percentage bij een persoonlijke lening vaststaat, kan heel gunstig zijn. Daarnaast weet je natuurlijk waar je aan toe bent, qua looptijd en aflossing.

Wat zijn de voor- en nadelen van een persoonlijke lening?

Voordelen

Er zitten veel voordelen aan een persoonlijke lening. Een paar hebben we er al besproken, maar hieronder volgt nog een opsomming:

  • Al het geld wat je leent, wordt in één keer op jouw bankrekening gestort
  • De rente kan tussendoor niet veranderd worden, want deze staat vast
  • Je betaalt elke maand hetzelfde vaste bedrag terug
  • De looptijd van jouw aflossing staat vast, dus je weet waar je aan toe bent
  • De rente is aftrekbaar als je het geld leent voor een verbouwing of verbetering van jouw woning
  • Je kunt vaak extra aflossen, zonder daar een boete over te betalen
  • De rente is vaak een stuk lager dan bij een doorlopend krediet

Nadelen

Overal zitten voor- en nadelen aan vast. Dus dat geldt ook voor een persoonlijke lening. De voordelen zijn voor iedereen wel gunstig, maar de nadelen kunnen ervoor zorgen dat je toch niet voor een persoonlijke lening kiest. De nadelen zijn als volgt:

  • Het bedrag wat je aflost, kun je niet opnieuw weer opnemen
  • Je kan een lening niet verhogen, alleen een nieuwe afsluiten

Hoe vraag ik een persoonlijke lening aan?

Voordat je een lening aanvraagt is het belangrijk om te weten hoelang een aanvraag van een persoonlijke lening duurt. Het proces begint bij het vergelijken van verschillende kredietverstrekkers. Zoals al je weet, geld lenen kost geld. Wat het lenen zo duur maakt, is de rente die je over het geleende bedrag moet betalen. Dat kan bij elke kredietverstrekker een hoop verschillen. Over het algemeen is de rente lager bij kleinere kredietverstrekkers dan bij grote banken. Het is daarom wijs om online te vergelijken. Het is een kleine moeite en kan jou dus een hele hoop geld besparen.

De volgende stap is om een offerte aan te vragen bij de kredietverstrekker die jou het meeste aanspreekt. Zo’n offerte is gratis en vrijblijvend. Denk er wel twee keer over na voordat je de looptijd van jouw aflossing invult. Een langere looptijd zorgt er dan wel voor dat je de terugbetaling over meerdere maanden kan spreiden, maar houd ook in je achterhoofd dat je over die maanden ook rente moet betalen. Vaak is het daarom dus niet voordelig om de looptijd zo lang mogelijk te rekken.

Hoelang duurt een persoonlijke lening aanvragen?

Nadat jij de offerte hebt aangevraagd, worden jouw persoonlijke gegevens gecontroleerd. Daarna wordt jouw aanvraag doorgestuurd naar de kredietverstrekker die jij hebt gekozen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je vaak dezelfde dag nog de offerte. Een persoonlijke lening vraag je dus gemakkelijk aan en kan snel afgehandeld zijn. In veel gevallen spreken we over één werkdag.

Welke documenten nodig voor persoonlijke lening aanvragen?

Als je akkoord bent met de offerte, moet je deze ondertekend terugsturen. Het is handig om meteen de gevraagde documenten mee te sturen, zodat het proces versneld kan worden. De documenten die een kredietverstrekker van jou nodig heeft zijn de volgende: een kopie van jouw legitimatiebewijs, jouw salarisstrook en een bankafschrift waar jouw inkomen en vaste lasten op staan.

Hoelang duurt goedkeuring persoonlijke lening?

Een offerte moet je zien als een voorlopige goedkeuring van jouw lening. Voordat ze jou die offerte hebben gestuurd, hebben ze al gekeken of je een BKR-registratie hebt. Heb je die niet? Dan kun je geen lening afsluiten en krijg je dan ook geen offerte. Nadat je de bovengenoemde documenten hebt gestuurd, is alles compleet. Aan de hand van de nieuwe gegevens die de kredietverstrekker van jou heeft ontvangen, wordt er opnieuw beoordeeld of ze akkoord gaan. Dit proces is meestal binnen een paar uur geregeld. Als alles dan is goedgekeurd, staat vaak dezelfde werkdag het geld al op jouw rekening.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet werkt heel anders dan een persoonlijke lening. Deze vorm is veel flexibeler, maar niet altijd gunstiger. Je krijgt een bepaald kredietlimiet en tot aan dat limiet bepaal je zelf hoeveel en wanneer je geld wil opnemen. Je betaalt alleen rente en aflossing over het bedrag dat je opneemt. De maandelijkse terugbetaling is een vast percentage van jouw kredietlimiet. Dat percentage kies je zelf: 1, 1,5 of 2 procent.

Een doorlopend krediet is gunstig wanneer je voor een langere tijd financiële ruimte wil. Het kan zijn dat je meerdere grote uitgaven hebt in een lange periode, dan biedt een doorlopend krediet de uitkomst. Het grootste voordeel is dat je de bedragen die je hebt afgelost ook weer opnieuw kan opnemen. Je loopt daarmee wel het risico dat meer en langer leent dan eigenlijk nodig is. Het grootste nadeel is dat het zo flexibel is dat er bijna niks vaststaat. Zo kan de rente fluctueren, omdat deze variabel is. Maar, ook de kosten en de looptijd staan niet vast. Wil je meer zekerheid? Dan past een persoonlijke lening beter bij jou.

Meer financieel nieuws...