Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Iban nummers 2020

Sinds 1 augustus 2014 is het IBAN-nummer als Europese standaard verplicht geworden in ons land. We kunnen ons al bijna niet meer de tijd herinneren waarin we nog te maken hadden met enkel een 7-cijferig nummer. De IBAN heeft daarmee vaste plek in ons leven ingenomen. Echter, is er vanaf dit jaar een kleine wijziging doorgevoerd omtrent het IBAN-nummer. Wij brengen je helemaal op de hoogte!

Onlangs is vanaf 1 januari 2020 een nieuwe regelgeving ingetreden omtrent het IBAN-nummer. Hierbij heeft elke Nederlandse bank de mogelijkheid gekregen om de laatste 10 cijfers te bepalen van de IBAN-nummers die zij verdelen onder haar rekeninghouders. Zo krijgen de Nederlandse banken meer rekeningnummers om te verdelen onder haar rekeninghouders. In het verleden waren zij namelijk gebonden aan een gelimiteerd aantal beschikbare nummers, die waren toegewezen aan een specifieke bank.

Voorheen werd er namelijk gebruik gemaakt van de reeds beschikbare unieke IBAN-nummers, die sinds januari 2006 werden toegewezen uit de centrale Nederlandse voorraad. Deze wijziging impliceert dus tevens dat sommige IBAN-nummers niet meer uniek zullen zijn, maar voor de laatste 10 cijfers overeen kunnen komen met een identiek nummer bij een andere bank.

De specifieke landcode van desbetreffend land van de rekeninghouder, het controlegetal en de unieke bankcode blijven daarentegen het verschil maken met de wellicht overeenkomende laatste 10 cijfers van een ander rekeningnummer.

Het gehele IBAN-nummer blijft dus in principe nog steeds uniek, zolang het maar in zijn geheel wordt toegepast. Om verwarring te voorkomen dient dus ook het complete nummer voortaan gebruikt te worden om een specifiek rekeningnummer te benoemen.

Deze wijzigingen hebben vooralsnog geen enkele gevolgen voor particuliere rekeninghouders. Voor zakelijke partijen heeft het daarentegen wel enige voeten in de aarde, maar daar merk je als particuliere gebruiker weinig tot niets van. Zo hoef jij je dus nergens druk om te maken en zal alles automatisch worden verwerkt in het algehele banksysteem.

Het verruimen van het aantal mogelijke rekeningnummers zal leiden tot meer efficiƫntie bij het uitvoeren van bedrijfsvoering. Bedrijven hebben nu de mogelijkheid om eenvoudiger hun diverse kasstromen te splitsen over diverse rekeningnummers. Zo wordt de boekhouding overzichtelijker en een stuk minder werk. Zie het als het hebben van meerdere spaarpotjes, verdeeld over diverse rekeningen.

Meer financieel nieuws...