Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Ik heb een groot financieel vermogen, wat nu?

Hoewel ?rijk zijn? natuurlijk subjectief is, dromen veel mensen ervan om rijk of zelfs miljonair te worden. Het is echter slechts de realiteit van een handjevol mensen. Ben jij een geluksvogel en beschik je over een groot financieel vermogen? Dan zijn er een aantal financiële zaken waar je op moet letten. Want hoe meer geld er op de rekening staat, des te ingewikkelder het beheer ervan is. In dit artikel lees je hoe de relatie met je bank kan veranderen als je vermogend bent. Welgestelde particulieren kunnen namelijk private banking overwegen.

Wat is private banking? Private banking is eigenlijk iets wat al eeuwenlang bestaat. Je kunt het zien als het oorspronkelijke bankieren. De eerste banken beheerden namelijk het vermogen en de bezittingen van welvarende families. Ze namen de financiële taken over of hadden een adviserende rol. Hierbij kun je denken aan zaken zoals sparen, beleggen, lenen, belastingen, overdrachten, investeringen en erfenissen. Tegenwoordig onderscheidt private banking zich door het bieden van een breder dienstenpakket in vergelijking met retail banking (consumentenbankieren).

Iedereen in Nederland heeft toegang tot retail banking. Als particuliere klant kun je bij jouw bank terecht voor vragen en advies op het gebied van betalen, lenen, sparen en verzekeren. Private banking biedt dit ook, maar dan voor klanten met een vermogen van doorgaans minimaal 1 miljoen. Het grote verschil is dat deze klanten een eigen contactpersoon toegewezen krijgen die ze overal bij helpt. Er wordt een groter plaatje geschetst en plannen of strategieën worden opgesteld. Met andere woorden: persoonlijk contact en advies op maat. Ook het beheer van het vermogen is in de handen van een vermogensbeheerder.

In Nederland hebben we een aantal gespecialiseerde banken waarbij je hiervoor terecht kunt. Er zijn ook enkele grote nationale banken (zoals de ING en ABN AMRO) die private banking aanbieden.

Waar moet ik op letten? Net zoals bij alle financiële zaken, is goede voorbereiding nodig als je beslist om over te gaan op private banking. Dit houdt in dat je op onderzoek uit moet gaan om te ontdekken bij welke aanbieder je de beste voorwaarden krijgt. De diensten die aangeboden worden zijn soms ook afhankelijk van het bedrag dat je toevertrouwt. Veel banken verwachten dat je een vermogen van ?500.000 tot 1 miljoen tot je beschikking hebt. Bedenk ook wat je het fijnst vindt. Wil jij het beheer van je geld volledig uit handen geven of wil je zelf ook beleggen?

Bekijk daarnaast de producten die ze aanbieden. Werken ze met beleggingsfondsen of kun je ook in individuele aandelen beleggen? Let ook op het rendement en de prestaties van de bank. En kijk natuurlijk naar het kostenplaatje. Dit kan namelijk erg uiteenlopen. Je kunt meestal rekenen op een beheervergoeding, oftewel een percentage van het vermogen dat je hebt ingelegd. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met advies- en transactiekosten. Het is dus goed om alle kosten goed in kaart te brengen, voordat je voor een private bank kiest. Ga dus zeker met ze in gesprek en kies voor een aanbieder die je vertrouwt!

Meer financieel nieuws...