Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Kabinet moet ambtenarensalarissen bevriezen

De ambtenarensalarissen moeten door het kabinet bevroren worden om zo de gewenste bezuinigingen in 2013 zeker te stellen. Dat zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot.

De ambtenarensalarissen moeten door het kabinet bevroren worden om zo de gewenste bezuinigingen in 2013 zeker te stellen. Dat zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot tegenover interviewende studenten van de Universiteit van Amsterdam.

“Bij de huidige kaspositie is de nullijn voor ambtenaren noodzakelijk om aan de bezuinigingen te komen”, aldus Knot. De president van DNB stelt dat naar zijn voorstel moet worden geluisterd om te voldoen de EU-eis om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen naar 3 procent. Hoewel dat ten koste gaat van de economische groei, zorgt de maatregel wel voor behoud van het vertrouwen van de financiële markten.

Volgens Knot is Nederland het enige land van de triple A-landen met een begrotingstekort van 4,5 procent. Om het tekort terug te dringen, moet snel worden ingegrepen. Als dat niet gebeurt, heeft dat aanzienlijke gevolgen voor de rente die Nederland kwijt is voor de staatsleningen, die dan met 1 procent zullen stijgen.

Ook aan de hypotheekrenteaftrek moet iets gedaan worden, vindt DNB-directeur Knot. Zolang als de situatie hetzelfde blijft, gaat het consumentenvertrouwen omlaag, zo luidde zijn waarschuwing. In totaal moet Nederland 14 miljard euro bezuinigen. Hierover zijn de gedoogcoalitie van VVD, PVV en CDA reeds aan het onderhandelen in het Catshuis.

Wel laat Knot weten dat de Europese Unie zich niet op de rand van de afgrond bevindt, ondanks de onrust rondom Spanje. “Ik denk dat de markten wat overdreven hebben gereageerd”, zo zegt de president. Aan het begin van deze maand is de rente op Spaanse obligaties flink gestegen. Dit vanwege de onzekere financiële toekomst van het land.

Meer financieel nieuws...