Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Ken de risico's voor je investeert in Bitcoin

De cryptomunt Bitcoin maakte snel zijn opmars en heeft menigen een fortuin opgeleverd. Maar wat is die Bitcoin nu juist? Hoe investeert u erin? Wat zijn de risico?s?

Sinds de financiële crisis in 2008 is het vertrouwen in banken enorm gedaald. Men had nood aan een nieuw digitaal betaalmiddel. Virtuele valuta maakten hun opmars, en gigant Bitcoin verscheen op de markt. Maar wat is die Bitcoin nu juist? Hoe investeert u erin? Wat zijn de risico's?

Een Bitcoin is een cryptomunt die bestaat uit een reeks 1'en en 0'en. Het is als het ware een codemunt. Iedere Bitcoin bestaat uit een uniek rijtje van 34 letters en cijfers, die u alleen op de computer kan zien. Deze code of dus 1 Bitcoin, kan u kopen op het internet en gebruiken als valuta.

Het Bitcoin systeem is goed beveiligd. Het is namelijk onmogelijk om zelf een code te bedenken, ze worden immers gecreëerd door verschillende ?mijnen'. U kan ook geen twee keer dezelfde code versturen. Dit is in principe hetzelfde als geld op papier, aangezien u geld ook niet zelf kan maken of twee keer kan uitgeven. De waarde van een Bitcoin hangt af van de Bitcoinkoers, die op elk moment kan veranderen.

U bent uw eigen bank, want om iets online te betalen hebt u geen cash, bankkaart of betaalapplicatie nodig. U kan transacties doen over de hele wereld zonder tussenkomst van een bank. De transacties gebeuren enkel en alleen door middel van computers. Dat netwerk van computers heet de blockchain, een database die alle transacties bijhoudt. Deze transacties zijn openbaar, iedereen kan ze meevolgen. Deze transparante werkwijze is wat velen appreciëren aan dit virtuele geld.

De waarde van Bitcoins stijgt omdat er veel vraag, maar weinig aanbod is. Dit brengt echter ook risico's met zich mee. Stel dat u vandaag een Bitcoin koopt voor ? 10.000, dan hoopt u dat er morgen iemand is die er ? 11.000 of meer voor wil betalen. Maar dit is allesbehalve een garantie. Daarom wordt er vaak gezegd: Bitcoin kopen is hopen. Investeer daarom nooit meer geld dan u kan missen, want niemand weet of de munt zal stijgen of dalen.

U doet dus best wat opzoekwerk alvorens u Bitcoins gaat aankopen. Er zijn bepaalde platformen die u helpen met het investeren in Bitcoin, zoals Bitcoin Revolution. Maar aangezien MSFA onlangs waarschuwde over dit platform en vele andere, bekijkt u best grondig de reviews voor u zelf ook in dit verhaal stapt.

Meer financieel nieuws...