Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Kopen op krediet: doen of toch liever niet?

Bij veel webwinkels kunt u kopen op afbetaling. Het voordeel is duidelijk, maar zijn er ook nadelen? U leest er hier meer over.

Iets kopen is in principe zo gedaan. Het geld verdienen om te kopen wat u wilt duurt echter vaak wat langer. Het is daarom niet voor niets dat men steeds vaker kiest voor 'kopen op afbetaling'. Dit klinkt heel aantrekkelijk, bijvoorbeeld als u met spoed een nieuwe wasmachine of auto nodig hebt, maar is dit werkelijk zo'n doordachte keuze?

Wat is kopen op afbetaling?

Kopen op afbetaling, ook wel kopen op krediet genoemd, is het aanschaffen van artikelen en daarbij de aankoopprijs in termijnen afbetalen. Hier bovenop betaalt u dan een rente. Het gaat vaak om wat duurdere artikelen, zoals meubels, huishoudelijke apparatuur of auto's. Stel dat uw wasmachine ineens kapot gaat, maar u zit even krap bij kas, dan zou kopen op afbetaling uitkomst kunnen bieden.

Het grote nadeel van kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is eigenlijk gewoon een lening. U betaalt namelijk naast het termijnbedrag, ook nog eens rente. U heeft wellicht het idee dat de rente meevalt. Dat komt onder andere door:

  • Het gaat om een relatief laag leenbedrag in verhouding tot leningen bij de bank.
  • Het gaat vaak over een korte leenperiode, van enkele maanden tot een paar jaar. Denk aan slogans als: 'koop nu, betaal pas over twaalf maanden'.

Laat u niet misleiden! Vaak zonder dat u het in de gaten heeft, loopt uw betaalde rente al snel op tot 20%! Dit lijkt mogelijk weinig, omdat u het over de maanden verspreidt en dit niet zo goed in de gaten heeft, maar op een bedrag van €1000, gaat dit toch om €200 extra.

Geld lenen kost geld

Een veelgehoorde uitspraak is 'Geld lenen kost geld', en deze slogan gaat in het geval van kopen op afbetaling zeker op. Als u steeds kiest voor kopen op afbetaling, en daardoor ook nog eens steeds duurder uit bent voor de totaalprijs, dan blijft uw financiële situatie in een negatieve spiraal zitten. Ondertussen blijkt zelfs al één op de drie Nederlanders die betalen op afbetaling, een betalingsachterstand te hebben (AFM, 2018).

Overweeg daarom goed of uw aankoop noodzakelijk is. Probeer desnoods uw aankoop uit te stellen, zodat u later toch in een keer het hele bedrag kunt betalen. Dit scheelt u aan het einde van de rit heel wat onkosten en kan ook helpen bij het voorkomen van financiële problemen. En houd goed in gedachten: Geld lenen kost geld.

Meer financieel nieuws...