Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Kredietrating Griekenland verhoogd

De kredietrating/kredietstatus van Griekenland is verhoogd tot B- en daarmee lijkt het tij te keren voor Griekenland. Lees hier alles over de Griekse schuldencrisis.

De kredietrating (oftewel kredietstatus) van Griekenland is vandaag verhoogd tot B-. Daarmee lijkt eindelijk het tij te keren voor Griekenland. Al maanden wordt er in heel Europa en zelfs wereldwijd gevreesd dat Griekenland door de enorme schulden die het heeft opgebouwd failliet zal gaan. Nu lijkt het ineens toch allemaal beter dan gedacht, reden genoeg voor kredietbeoordelaar Fitch om de kredietstatus te verhogen.

Deze plotselinge ommezwaai heeft onder andere te maken met een zogeheten schuldenruil tussen Griekse banken en de Griekse overheid. Hierdoor werden de banken min of meer verplicht om de financiele risico's over te nemen van de Staat. Gevolg is dat er nu meer kans is om eindelijk uit de langdurige economische crisis te komen. Het land zal voorlopig dus ook niet failliet worden verklaard omdat de schuld een stuk lager ligt momenteel.

De schuldenruil in Griekenland zegt echter nog niks over de toekomst. Het biedt op dit moment meer toekomstperspectief maar dat kan zo weer veranderen. Een week geleden was de rating van Griekenland immers nog "restricted default", wat er in feite op neer komt dat het land eigenlijk al failliet was. De schuldenruil was een verplichting en voorwaarde voor de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor het geven van een steunpakket van maar liefst 130 miljard euro.

Zoals het nu lijkt zal de totale schuldenlast van Griekenland in 2020 nog "maar" 117% zijn van het bruto binnenlands product (BBP) tegen het veel te hoge percentage van 160% op dit moment. Onze eigen Minister De Jager is blij met de geboekte winst en noemde het "een goede zaak".

Meer financieel nieuws...