Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Moody's tikt Nederland op de vingers

Nederland heeft een goed imago wat betreft de begrotingsdiscipline. De mislukte onderhandelingen in het Catshuis zorgen voor onzekerheid, aldus Moody\'s.

Nederland heeft een goed imago wat betreft de begrotingsdiscipline. De mislukte onderhandelingen in het Catshuis en het vallen van het kabinet-Rutte zorgen echter voor grote onzekerheid over toekomstig beleid. Dat stelt de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s.

Nederland moet flink bezuinigen om aan Europese begrotingseisen te voldoen, maar door het mislukte Catshuis-pakket is het nog maar de vraag wat van hervormingen terechtkomt. Dat kan volgens kredietbeoordelaar Moody’s negatief uitvallen, “ook al staat Nederland er momenteel nog relatief sterk voor”.

De politieke onrust biedt weinig zekerheid over de verhouding tussen de schuldenlast en het bruto binnenlands product (bbp). In 2011 bedroeg de staatsschuld 65,2 procent van het bbp. Voor aanvang van de economische crisis was dat nog 45 procent. Het gemiddelde in de eurozone ligt echter nog beduidend hoger, namelijk 87,2 procent.

Volgens Moody’s is de kern van het begrotingstekort de verwachte economische krimp van 0,6 procent. De kredietbeoordelaar stelt dat daar een groei van 1,2 procent in 2013 tegenover staat. Wel moet Nederland zich aan begrotingseisen van Europa houden om verlaging van kredietwaardigheid te voorkomen, aldus Moody’s.

Meer financieel nieuws...