Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Nederland gaat triple A-status verliezen

Als vooraanstaande economen gelijk hebben, gaat Nederland de triple A-status verliezen. Het verslechterde aanzien op de financiële markten is een gevolg van de mislukte onderhandelingen in het Catshuis.

Als vooraanstaande economen gelijk hebben, gaat Nederland de triple A-status verliezen. Het verslechterde aanzien op de financiële markten is een gevolg van de mislukte onderhandelingen in het Catshuis.

VVD, CDA en PVV onderhandelden de afgelopen 7 weken in het Catshuis over hervormingen, maar zijn er uiteindelijk niet uitgekomen. “De markten worden hier bloednerveus van”, aldus hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. “De rente op staatsleningen loopt op en als blijkt dat die stijging structureel is, dan komen de kredietbeoordelaars met hun afwaarderingen. Dit kost Nederland de triple A-status. We gaan Frankrijk en Oostenrijk achterna.”

Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen sluit zich bij Eijffinger aan. Hij verwacht een reactie op de markten. “Dat betekent niet dat we in een klap Italië worden, maar er moet nu wel snel een duidelijke visie op de aanpak van de overheidsfinanciën komen”, aldus Van Wijnbergen.

Volgens Van Wijnbergen is het niet nodig teleurgesteld te zijn over de mislukte onderhandelingen. “De partijen hebben elkaar zeven weken aangestaard in het Catshuis.

Dat geeft niet de indruk dat er een fraai compromis aan zat te komen. We mogen daarom blij zijn dat deze club weg is. Nu kunnen de verschillende partijen zorgen dat de kiezers twee of drie heldere visies krijgen voorgelegd.”

Eijffinger stelt dat hij weinig hoop had op een deal, maar dat nu hoe dan ook kostbare tijd verloren gaat. “Middenin de schuldencrisis en een recessie verliezen we een cruciaal jaar waarin de woningmarkt, arbeidsmarkt en de zorg niet worden aangepakt. Dat kunnen we niet hebben.”

De twee top economen zijn tevens huiverig over het pakket extra maatregelen al vóór de verkiezingen, aangekondigd door minister-president Mark Rutte. De economen verwachten echter niet dat die voorstellen veel opleveren. “De bezuinigingen die nodig zijn om volgend jaar het tekort onder de 3 procent te krijgen gaan we daarmee niet halen. En voor de noodzakelijke grote hervormingen is een missionair kabinet nodig”, besluit Eijffinger.

Woordvoerders van kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch wilden nog niet reageren op de mislukte onderhandelingen in het Catshuis en mogelijke gevolgen voor de kredietwaardigheid van Nederland.

Meer financieel nieuws...