Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Nederland merkt weinig van Grieks vertrek uit euro

Mocht Griekenland vertrekken uit de eurozone, dan gaat Nederland daar weinig van merken. Althans, dat stelt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken.

Mocht Griekenland vertrekken uit de eurozone, dan gaat Nederland daar weinig van merken. Althans, dat stelt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken tegenover RTL Z.

Volgens Verhagen is Griekenland te klein om bij een vertrek van de eurozone invloed uit te oefenen op de Nederlandse economie. Met name grote bedrijven zijn goed in staat risico’s af te dekken. Kleinere Nederlandse bedrijven zouden een Grieks vertrek uit de euro wel licht kunnen voelen.

Het grootste effect van een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone is aanhoudende rust in de eurozone. Dat zorgt voor een zwakker Europa, wat betekent dat Nederlands als sterk exportland slechter uit de voeten kan. Toch zullen de economische gevolgen nauwelijks zichtbaar zijn.

Nederland exporteerde vorig jaar voor zo’n 2 miljard euro naar Griekenland. Niemand in Nederland is daarom gebaat bij een Grieks vertrek uit de eurozone, benadrukt Verhagen. Het kabinet wil zo gauw mogelijk dat de Grieken de afspraken met Europa nakomen en de overheidsfinanciën op een rij krijgen.

“Kies je voor de toekomst of kies je voor blijvende problemen?” stelt Verhagen de vraag. Volgende maand zijn in Griekenland nieuwe verkiezingen, nadat eerder deze maand de onderhandelingen om een coalitie te vormen mislukten. Of de Grieken in de euro blijven, is aan de Grieken zelf, vindt Verhagen.

Meer financieel nieuws...